Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunen vänder sig nu till företagare för förslag på hur Kaprifolskolan ska kunna bevaras i framtiden. Bästa förslaget får köpa fastigheten.
Kommunen vänder sig nu till företagare för förslag på hur Kaprifolskolan ska kunna bevaras i framtiden. Bästa förslaget får köpa fastigheten.

Sotenäs vill ha förslag på Kaprifolskolans framtid

Kaprifolskolan skulle rivas redan för fem år sedan. Då stoppades planerna. Nu öppnar kommunen upp diskussionen igen genom en tävling. Den med bäst idé för vad som ska hända med fastigheten får köpa den.

En parabol sitter på den gula väggen. Färgen har flagnat ordentligt. Kaprifolskolan i Sotenäs är helt klart inte den makalösa syn den en gång var.

Kaprifolskolan ligger vid infarten till Hunnebostrand och restes 1916. Den omgavs till en början av öppna fält och ängar. Från början var den en folkskola som, i folkmun, gick under namnet ”storskoorn”.

– Den är byggd som en skola och fungerade till in på modern tid också som skola. I alla fall fram till 70-talet, säger Göran Säwe, fastig­hetschef på Sotenäs kommun.

Ett knappt decennium fick folk­skolan stå allena bland fälten och ängarna. 1924 uppfördes Provinsial­läkarmottagningen och läkarbostaden Villa Framtiden på tomten intill. Snart fick byggnaderna sällskap av en prästgård och apoteket Tärnan i området.

Göran Säwe är fastighetschef på Sotenäs kommun. Han tycker att det är ”bedrövligt” hur huset ser ut..
Göran Säwe är fastighetschef på Sotenäs kommun. Han tycker att det är ”bedrövligt” hur huset ser ut..

I dag är det bara Kaprifolskolan som står kvar. 2015 såldes Villa Framtiden till Sotenäsbostäder som rev villan och byggde ett trygghetsboende. Ett öde som även ­Kaprifolskolan var på väg att möta.

– Tanken var att huset skulle rivas, men det fick stå kvar. Men huset är ämnat att rivas. Det är bedrövligt som det ser ut, säger Göran Säwe.

När rivningsplanerna blev kända för fem år sedan var många kritiska, bland annat företrädare för Bohusläns museum.

Kaprifolskolan har, sedan nedläggningen av skolverksamheten, varit hem för flera olika verksamheter.

– Nu är det bostäder på andra våningen. På 90-talet öppnades en särskola på bottenvåningen, och fungerade som så fram till för tio år sedan. I dag är bottenvåningen uthyrd till företag, säger Säwe.

Men kanske kommer den omdiskuterade frågan att få ett slut. Sotenäs kommun har utlyst en tävling om den historiska skolbyggnaden.

Företagare får möjlighet att presentera sitt bästa förslag för hur Kaprifolskolan ska kunna bevaras för kommunen.

Kommunstyrelsen kommer under sensommaren eller hösten att välja ut det bästa förslaget och låta företagaren köpa fastigheten. Kommunen hoppas hitta ett företag som både kan och vill bevara och utveckla Kaprifolskolan.

Senast sista maj ska förslagen ha presenterats för kommunen.