Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kajen utanför Smögens fiskauktion måste renoveras. (Arkivbild) Bild: Lasse Edwartz
Kajen utanför Smögens fiskauktion måste renoveras. (Arkivbild) Bild: Lasse Edwartz

Sprickor i kajen vid fiskauktionen

För några år sedan reparerades fiskhallskajen på Smögen. Men flera brister upptäcktes i samband med en garantibesiktning. Bland annat handlar det om sprickor i kajens balkar och i kajdäcket. Nu har ett arbete inletts i syfte att åtgärda bristerna.

– Det finns inte någon risk att den här kajen ska rasa men de skador som upptäcktes måste givetvis åtgärdas, säger Tomas Wallin, anläggningschef i Sotenäs kommun.

Den kaj som nu håller på att åtgärdas är 250 meter lång och ligger vid Smögens fiskauktion. Det är på den plats där fiskare brukar lägga till för att lossa sin last av fisk eller skaldjur. För några år sedan anlitades ett företag som fick i uppdrag att renovera kajen. Det företaget har nu tagit på sig ansvaret för att åtgärda de brister som upptäcktes vid garantibesiktningen nyligen. Reparationerna kommer inte att kosta Sotenäs kommun något.

– Det som upptäcktes vid besiktningen var bland annat sprickor i flera av kajens balkar samt i kajdäcket, säger Tomas Wallin.

Enligt Wallin är orsaken till sprickorna så kallade krympnings-rörelser i betongen där konstruktionen inte haft möjlighet att röra sig. Det har lett till sprickor där betongen varit som svagast. Sprickorna i kajdäcket och i balkarna kommer att åtgärdas.

– Vi räknar med att reparationerna ska bli klara tidigast vecka 40.

Arbetet kommer att genomföras i etapper och grindar ska monteras på den del av kajen där reparationerna genomförs och sprickorna åtgärdas.