Sälar fotograferade vid Måseskär av Lasse Edwartz.
Sälar fotograferade vid Måseskär av Lasse Edwartz. Bild: Lasse Edwartz

Tillåts skjuta fler sälar än tidigare

Naturvårdsverket säger ja till kraftig ökad skyddsjakt på säl. Myndigheten går därmed på många yrkesfiskares linje, som krävt detta under lång gång tid.

ANNONS
|

På kusten är det ett känt problem att sälstammen blivit så stor, att den åsamkar stora skador för yrkesfisket. Många sälar tycks ha specialiserat sig på att ta fångst ifrån yrkesfiskets fasta redskap. Från och med 20 april i år får det skjutas 1100 gråsälar, 600 knubbsälar och 200 vikare. Det är totalt cirka 700 fler sälar än vad som var tillåtet att fälla med skyddsjakt under 2018.

Men vissa restriktioner gäller: Skyddsjakt får endast ske efter gråsäl som befinner sig 200 meter från en plats där fiske bedrivs och där gråsälar orsakat skador på redskap eller tagit fångst ifrån redskapen. Jakten får ske från stillaliggande båt och med kulammunition klass 1 eller klass 2.

ANNONS

Gråsäl får jagas från 20 april i år till 21 januari 2020. Naturvårdsverket har också beslutat om skyddsjakt på vikare i Norrbotten och Västerbotten.

LÄS MER:Dags att komma till skott i sälfrågan

För Västra Götaland gäller att skyddsjakt får bedrivas mot 450 knubbsälar.

– De svenska sälstammarna har haft god tillväxt under flera år och i dag är populationen så stor att det få kostsamma konsekvenser för fiskenäringen, säger Nils Mårtensson, handläggare på Naturvårdsverket.

En förvaltningsplan behövs som bestämmer hur många vi ska ha kvar, menar Jan-Olof Larsson (S) från Kungshamn som under många år fört yrkesfiskets talan i Sverige riksdag.

– Att 700 fler får fällas jämfört med ifjol räcker inte långt. Förvaltning innebär att man måste man skjuta fler än det föds. Det handlar inte bara om redskapen. Sälarna äter betydligt mer ute i havet än vad yrkesfisket tar upp varje år.

ANNONS