Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Totalt larmades räddningstjänsten i Bohusläningens område till 15 gräsbränder. Bild: Stefan Bennhage

Tiotal misstänkt anlagda bränder på påskaftonen

Under påskaftonen larmades räddningstjänsten i Sotenäs då någon misstänkts ha anlagt fem små bränder. Larmen fortsatte komma in under kvällen och när dagen sammanfattades hade man varit ute och släckt ett tiotal mindre bränder bara på Hovenäset. Misstanken är att samtliga är anlagda.

Det började redan natten till påskafton, då påskfyren på S:t. Göransö i Hunnebostrand antändes. Räddningstjänsten kallades till platsen, men konstaterade att det inte fanns någon spridningsrisk.

– Det var en brasa som brann rätt ordentligt. Det finns ingen spridningsrisk enligt räddningsledaren, men det är någon som har tänt eld på den, säger Jonni Andersson, jourhavande förundersökningsledare på polisen i Uddevalla.

LÄS MER: Två terrängbränder i Hunnebostrand

Sedan fortsatte det.

Fem mindre bränder på Hovenäset

Strax innan 17 fick räddningstjänsten ett larm om gräsbränder på Hovenäset i Kungshamn. På plats kunde man konstatera att det var fem mindre bränder som man misstänker var anlagda uppe i berget.

– Det är ingen större omfattning, men det är på flera ställen. Det är någon som springer och tänder på, säger Jimmy Göransson, insatsledare på räddningstjänsten i Sotenäs.

Larmen fortsatte komma in under kvällen. Det sista kom vid tiotiden på kvällen.

–Sista gången hade det kommit privatpersoner och släckt och när vi kom dit hade man det redan under kontroll.

Jimmy Göransson säger att samtliga mindre bränder på Hovenäset är anlagda och han ser även kopplingar mellan de bränderna och den anlagda påskfyren.

– Det är ofta ungdomar som springer och tänder på. Man hade iakttagit ungdomar i området då och även på berget där det startades bränder.

LÄS MER: Fem gräsbränder i Kungshamn: "Någon som springer och tänder på"

Larmades 15 gånger under dagen

Räddningstjänsten kunde få snabbt på kontroll på samtliga bränder.

– Men det är många resurser som blir uppbundna. Om det uppstår en annan händelse, då tar det längre tid för oss. Det är det som är bekymret, man binder upp samhällsresurser, säger Jimmy Göransson.

Under påskaftonen larmades räddningstjänsterna i Bohusläningens område till 15 olika gräsbränder, varav tio larm gällde Sotenäs.

Jonni Andersson på polisen i Uddevalla säger att man inte har någon information om bränderna på Hovenäset.

– Vi har varit i kontakt med räddningstjänsten angående brasan. Det har inte upprättats någon anmälan, det verkar inte som att man sett det som något brott, säger han.