Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Janerik Henriksson/TT
Bild: Janerik Henriksson/TT

Tuffa besparingar ska röstas igenom

Besparingar är att vänta i omsorgen i Sotenäs kommun. På torsdag tas beslut om budgeten för 2019 och Kommunal rasar mot besparingarna inom omsorgen.

Sotenäs kommun måste genomföra besparingar, vilket Bohusläningen har rapporterat om tidigare. Under hösten 2018 framkom det att omsorgen beräknades överskrida sin budget med 8,6 miljoner kronor. Därför fick Gunnar Erlandsson, tillförordnad förvaltningschef inom omsorgen, i uppdrag att genomföra sparåtgärder.

På torsdag ska budgeten för 2019 röstas igenom. Erlandsson informerade nämndens ledamöter om budgetförutsättningarna på ett möte den tionde januari och han menar att det kommer att bli ett tufft år.

– Vi räknar med att vi ska få någorlunda balans på förvaltningen. Vi har jobbat med åtgärder för att minimera kostnaderna, säger han.

Omsorgsnämndens ordförande, Nils Olof Bengtsson (M), tror dock inte att besparingarna kommer att få några större konsekvenser för kommunens medborgare.

– Vi kommer att utföra det arbete som vi har gjort förut. Det blir inte så stora skillnader. Vi har nog haft för mycket resurser innan, vi har nog överlevererat tidigare. Alla kommer att få den hjälp som de är biståndsbedömda för, säger han.

"Det kan bli väldigt dyrt i människolidande"

Detta är dock en beskrivning som Kommunal inte skriver under på.

– Vi har inte haft för mycket resurser på många år. Det är lätt att komma undan som politiker om man säger så, säger Petra Sundbladh, ordförande för Kommunal i Sotenäs.

Sundbladh har en annan bild. En där medarbetare inom hemtjänsten sjukskriver sig för att de inte orkar med sitt pressade schema.

– Våra medlemmar ringer hit och vill söka jobb i andra kommuner, säger hon och menar att det finns en oro över att man inte kommer att kunna ge den omsorg som behövs.

– En undersköterska är en stolt medarbetare och man vänder in och ut på sig själv och gör allt för att ge den omsorgen som behövs. Det kan bli väldigt dyrt i människolidande. Det syns inte nu men det kommer att synas sedan.

Sundbladh önskar generellt att nämndens politiker ska bjuda in till samtal innan förändringar genomförs i verksamheten.

– Politikerna kan ju visa sig ute. De kan ju bjuda in oss till samtal, och inte bara att vi hör av oss och säger att vi vill prata, säger hon.

Nils Olof Bengtsson menar att ansvaret inte ligger på politikerna, utan att samverkansprocessen är förvaltningens ansvar.

– Förvaltningen har haft samverkansmöten. Kommunal tycker inte om förändringarna, medan övriga fackliga organisationer accepterar dem.