Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Tvåstegshöjning av hyror i Sotenäs

Efter förhandlingar mellan Hyresgästföreningen och Sotenäsbostäder AB kommer bolagets hyror höjas etappvis de närmaste två åren.

I december har Hyresgästföreningen och Sotenäsbostäder AB kommit överens om nya hyresavtal för de kommande två åren. Som Bohusläningen tidigare har rapporterat om ville bolaget till en början höja hyrorna med 3,83 procent till 2019.

"Konstruktiva dialoger"

Hyresgästföreningen ansåg dock att yrkandet var för högt och på började förhandlingar med bolaget. Detta ledde till ett tvåårsavtal där hyrorna kommer höjas med 1,5 procent under 2019 och 1,7 procent under 2020.

– Det har varit konstruktiva dialoger som gjorde det möjligt att hamna betydligt lägre än det ursprungliga yrkandet, säger Jakob Agirman, förhandlare på Hyresgästföreningen.

För en lägenhet med en hyra på 4695 kronor innebär det en höjning på 70 kronor första året samt ytterligare 81 kronor under 2020. För lägenheter där värme ingår i hyran kommer det kosta ytterligare fem kronor per kvadratmeter och år.

Bolaget relativt nöjda med avtalet

För Sotenäsbostäder innebär avtalet att man kan fullfölja sina investeringsplaner trots att höjningen blev mindre än vad bolaget hoppats på.

– Vi känner oss relativt nöjda med utfallet av förhandlingen. Det landade på ungefär hälften av vad vi yrkade på. Vi kommer inte behöva göra avkall på de investeringar och underhållningsplaner som finns, säger Mattas Jakobsson, vd Sotenäs bostäder.

Bland annat har bolaget planerat underhållsarbete för taken på många av de parhus som byggts under sent 80- och tidigt 90-tal.