Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
I framtiden kan de boende i Sotenäs kommun få dricksvatten från Vänern. Bild: Privat

Utreder vattenledning från Sotenäs till Vänern

Satsningen på en jättestor laxodling och ökat antal invånare i Sotenäs kommun kan innebära att det blir brist på råvatten i framtiden. Lösningen kan bli en vattenledning till Vänern. Nu ska frågan utredas.

– Det här är en av flera tänkbara lösningar. Vilka alternativ som finns kan jag inte redovisa i nuläget utan först måste det tas fram en plan för vattenförsörjning i Sotenäs kommun, säger Peter Johansson, vd på Västvatten, det kommunala bolag som ansvarar för vatten och avloppsnätet i Sotenäs, Munkedal, Färgelanda och Uddevalla kommuner.

Frågan om en vattenledning mellan Sotenäs och Vänern var nyligen uppe för diskussion i kommunstyrelsen. Det beslut som togs innebär att Sotenäs Vatten AB ska ta hjälp av driftsbolaget Västvatten AB att utreda frågan.

Framtida vattenförsörjning

Bakgrunden är att det måste finnas tillräckligt med dricksvatten som kan levereras året runt till alla Västvattens kunder i Sotenäs kommun också i framtiden.

– I nuläget finns ett beslut som innebär att Uddevalla kommun ska delta i en projektering av en vattenledning tillsammans med Trollhättans energi. Nästa steg kan bli ett framtida beslut att bygga en vattenledning till Uddevalla. Det vi nu ska göra är att titta närmare på är om Sotenäs kommun har möjlighet att på något sätt delta i den här processen, säger Peter Johansson.

Frågan om den framtida vattenförsörjningen har nyligen varit uppe till diskussion på ett styrelsemöte i Sotenäs Vatten AB. Vid det tillfället konstaterades att det finns vissa frågetecken när det gäller en framtida tillgång på råvatten.

Två vattentäkter

Idag finns det två vattentäkter i Sotenäs kommun. Det handlar om Tåsteröds stora vatten och Lilla Dale vatten som är en reservvattentäkt. Om något händer med huvudtäkten under turistsäsongen är tillgången på vatten inte tillräcklig i reservvattentäkten, enligt den utredning som Västvatten gjort.

I det underlag som kommunstyrelsen tagit del framgår också att det finns behov av investeringar för att i framtiden säkra vattenkvalitén. Till saken hör att det stundtals råder instabila förhållanden när det gäller upplösning av näringsämnen från bottensediment i både Tosteröds stora vatten och i Lilla Dalevatten.