Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/2

Utrotningshotad snäcka funnen av 12-åring

Nästan så långt man kan komma utanför Hunnebostrand ligger den lilla ön Torskekäften. Där gjorde 12-årige Lukas Larsson ett överraskande fynd av patella vulgata.

Det var i måndags kväll i förra veckan som familjen Larsson hade stigit i land på Torskekäften. En spaning i strandkanten vid ett hällkar gav ett spännande fynd för 12-åringen som är van att titta efter marina djur och växter.

– Han är väldigt nyfiken av sig, ställer mycket frågor och vill veta vad det är han hittar. Det här kände han inte igen och hämtade sin pappa Mattias som direkt såg vad det var, eller trodde sig veta vad det var, berättar mamma Ulrika Larsson.

Inte levande

Efter att familjen skickat bilder till experterna på Tjärnö marinbiologiska laboratorium var det klart att Lukas sannolikt hittat en snäcka av arten stor skålsnäcka, en art som forskarna trott vara i det närmaste utrotningshotad.

– Den var väldigt vanlig för 40 år sedan, och sitter som havstulpaner gör ofta på gränsen mellan hav och land. Jag har bott i Hunnebo sedan 1997 och har inte sett den levande tidigare, bara skal ibland, berättar Ulrika som i likhet med maken Mattas är biologilärare i grunden och har överfört en del av sitt intresse för marinbiologi på sina barn.

– Lukas och hans bror gillar att snorkla och undersöka livet i havet. De tycker det är roligt och spännande, berättar Ulrika.

Huvudpersonen själv tycker det är jättespännande att ha hittat något som ingen har sett på väldigt länge, åtminstone inte sedan 1990-talet.

Rödlistning

– Vi vet inte riktigt varför den försvann, säger Kennet Lundin, biolog vid Göteborgs naturhistoriska museum och ledamot av Artdatabankens specialistkommitté för rödlistning av ryggradslösa marina djur.

Men orsaker till att den stora skålsnäckan blivit allt mer sällsynt i svenska och nordiska vatten saknas dock inte. Övergödning och den obalans i havsfaunan som uppstått av att torskbeståndet minskar är några, menar Kennet Lundin som med skapandet av marina naturreservat är försiktigt optimistisk om skålsnäckans återkomst efter att kustvattnet var som sämst på 80-talet.

– Fantastiskt att de hittade den här. Om en och en halv vecka ska vi ha ett möte om rödlistade djur, inför listan 2020. Jättekul att komma med detta fynd. den stora skålsnäckan kommer att stå kvar som akut hotad, säger en glad Kennet Lundin som då och då får rapporter från dykare om fynd av skal från döda snäckor.

Det latinska artnamnet patella vulgata är ett utslag av Carl von Linnés humor, menar Kennet Lundin som förklarar att det betyder "vanlig knäskål". Så ser du en knäskål ligga och dra sig på strandkanten kan det vara en hotad snäcka.