Värnar om flyttfåglar och deras livsmiljö

Flyttfåglarna och dess livsmiljöer har förändrats och det har resulterat i att flera arter minskat i antal. Det var något som togs upp på Flyttfåglarnas dag på Nordens Ark i helgen. Företrädare från Storkprojektet i Skåne var på plats och berättade om sitt arbete.

ANNONS
|

– Den vita storken har varit utrotad i Sverige i många år, säger Petter Albinsson som leder Storkprojektet i Skåne. Det fanns flera skäl till varför storken utrotades i Sverige. En sak som har påverkat den här fågeln negativt är de förändringar inom jordbruket som började genomföras i mitten av 1800-talet.

De förändringar som gjordes i landskapsbilden är den främsta förklaringen till varför storken dog ut i Skåne 1954. Men det var också så, enligt Albinsson, att olika miljögifter påverkade antalet storkar.

1989 startade Storkprojektet i Skåne.

– Det som hände då var att storkar från Algeriet släpptes ut i Skåne. Man har också hämtat storkar från Polen.

ANNONS

Det här projektet som en gång startades av Naturskyddsföreningen och ornitologiska föreningen i Skåne har lett till att det i dag finns 61 häckande storkpar i Skåne. Arbetet med att öka antalet storkar fortsätter hela tiden. Nordens Ark har en viktig roll i det här projektet. Just nu finns det fyra två veckor gamla storkungar som matas av sin mamma. Om et par månader ska de här ungarna transporteras till Skåne där de släpps ut.

– Nordens Ark är den enda djurpark som skickar ungar till oss i nuläget, säger Petter Albinsson. Målet för oss är att det ska finnas fler häckande storkpar i framtiden.

Under helgen arrangerades flyttfåglarnas dag på Nordens Ark. Syftet med den satsningen är att öka medvetenheten om de flyttfåglar som finns i bland annat Sverige och dess livsmiljöer. Det ordnades massvis med aktiviteter i djurparken. Innovatum Science Center gjorde olika experiment och det fanns möjlighet att lyssna på olika föreläsningar.

Peter Backman och Kristina Olsson är bägge verksamma på Grosshamns fältstation som ligger i Ramsvik. Stationen startade 2012 och har fram tills i dag ringmärkt 4514 fåglar.

– I nuläget är det så att vissa flyttfåglar ökar i antal, säger Peter Backman. Några exempel på flyttfåglar som ökar i antal är vitkindad gås och trana.

ANNONS

Det finns även flera arter som minskar i antal, exempelvis sånglärka och hussvala.

– En sak som påverkar flyttfåglar negativt är att antalet rastplatserna där det finns möjlighet för återhämtning har minskat i antal, säger Kristina Olsson.

ANNONS