Vågkraftsaggregat på plats i djupet

Efter år av planering har installationen av världens största vågkraftspark inletts i vattnet utanför Sotenäskusten. Tio aggregat ska placeras ut, för att sedan utvärderas efter en testperiod. – Det finns en väldig potential hos vågkraften, säger Heli Antila, forsknings- och utvecklingschef på Fortum.

ANNONS
|

Det var i måndags som arbetet med att sänka ner de tio första vågkraftsaggregaten i havet utanför Smögen satte i gång. Under tisdagen fortsatte processen, och Bohusläningen fick följa med ut bland vågorna för att bevittna arbetet. I den första fasen kommer tio stycken av de väldiga aggregaten, som med tillhörande fundament väger 52 ton vardera, att placeras ut fem kilometer nordväst om Smögen.

– Detta är spännande dagar, även om vi också står inför många nya utmaningar att lösa. Jag skulle säga att vågkraften i dag är ungefär där vindkraften var för 25-30 år sedan, då de första snurrorna kom ut, säger Sebastian Johansen från energibolaget Fortum, som står för halva finansieringen av projektet.

ANNONS

Vågkraftsparken i Sotenäs kommer om allt går som planerat att bli värdens största. I dagsläget planeras det för 340 aggregat, som enligt beräkningarna kommer kunna producera 25 miljoner kilowattimmar årligen.

Fredrik Svartengren är controller på Energimyndigheten, och var myndighetens representant ombord under färden till vågkraftsparken.

– Det behövs ny energiteknik, och detta är en potentiellt mycket intressant framtidslösning. Det är roligt att det händer någonting konkret i projektet annat än planering, säger han.

Energimyndighetens roll är enbart som finansiär, då man går in med andra halvan av den kvarts miljard som totalt kommer behövas för en fullskalig vågkraftspark.

Boel Ekergård är konstruktionsansvarig på Seabased, företaget som i samarbete med Uppsala universitet arbetar med att utveckla vågkraften och anpassa teknologin till marknaden. För henne är detta en viktig vecka, då hennes skapelser äntligen får ta plats i sin tänkta miljö.

– Det är riktigt häftigt att se, speciellt som jag varit involverad i projektet ända sedan 2009. Vi testar som i drift nu, och när vi utvärderar om nio månader kommer vi lära oss mycket om vad som kan förbättras kring exempelvis konstruktion och materialval, säger Boel Ekergård.

Heli Antila är forskningschef på Fortum sedan två år, men var under tisdagen på plats på västkusten för första gången för att följa installationen.

ANNONS

– Det finns en långvarig potential med vågkraft, speciellt ur miljöperspektiv. Det är inspirerande att se hur det går framåt.

Både Lysekils- och Sotenäs kommun var också representerade på följeskeppet till den enorma pråm som med hjälp av en 800 ton stark kran lyfter ner vågkraftsaggregaten på rätt plats femtio meter under ytan.

– Det är väldigt skönt att man kommit såhär långt nu, sedan som med allt nytt så får vi nu avvakta och utvärdera. Men jag ser ingen anledning att tvivla på Seabaseds prognoser. Drömmen är en fullskalig park med fabrik i Lysekil, säger Mats Karlsson (M), kommunalråd i Lysekil.

Sotenäs företräddes bland annat av Mats Ove Svensson, kommunchef, som förutspår en ljus framtid för regionen i svallvågorna av vågkraften.

– Det kommer ge mängder av positiva effekter som är viktiga för Sotenäs framtida utveckling. Vi behöver mer arbetstillfällen för att få folk att stanna i kommunen.

Seabased AB grundades 2001 och är från början ett innovations- och patentbolag. Företaget jobbar nära med Uppsala universitets Centrum för Förnybar Elenergiomvandling (CFE), vars forskning leds av professorerna Mats Leijon och Hans Bernhoff som även grundade Seabased.

Vågkraftsparken utanför Sotenäs beräknas stå helt klar inom två år, och då producera en effekt på 25 miljoner kilowattimmar årligen. Parken har en driftstid på 20 år och varje aggregat väger 52 ton. Totalt 9,5 kilometer sjökabel kommer dras till land.

ANNONS