Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Politiker som Mats Abrahamsson (M) dök upp när vårdcentralen firade tio år. Bild: Privat

Vårdcentralen fyller tio – och jobbet har förändrats

Sotenäs vårdcentral i Hunnebostrand fyller tio år. Jubileet firades med tårta och mingel. Mycket har förändrats sedan Jobst Mailänder startade vårdcentralen för ett decennium sedan.

Mellan 50 och 60 gäster dök upp när Sotenäs vårdcentral i Hunnebostrand firade tio år. Kommunföreträdare, samarbetspartners och en och annan patient tog sig tid att fira jubilaren.

– Vi har minglat, pratat och bjudit på lite tårta och kaffe. Annars har vi inte gjort något speciellt, säger Jobst Mailänder, verksamhetschef.

Han tror att vårdcentralen i Hunnebostrand betytt att patienterna fått bra tillgång till allmänläkare och att den varit en garant för kontinuitet.

– Våra patienter har varit nöjda med vår verksamhet genom åren. Vi har legat bra på patientenkäterna de åren man har mätt.

"Jobbet omfattar mycket mer"

Men mycket har förändrats sedan Mailänder startade vårdcentralen. 3 600 patienter har blivit 5 600 och arbetsuppgifterna har utökats.

– Distriktsläkarjobbet omfattar mycket mer än för tio år sedan. Vi följer patienterna mycket längre i sina sjukdomar och vi gör mycket mer, både behandlingsmässigt och utredningsmässigt. Bland annat skaffade vi ultraljud för några år sedan.

Jobst Mailänder i mörkblå skjorta är verksamhetschef på Sotenäs vårdcentral. Han säger att jobbet har förändrats mycket på tio år. Bild: Privat

För de kommande tio åren hoppas han kunna fortsätta arbeta som man har gjort tidigare.

– Vi är rätt nöjda som det är nu. Vi skulle önska bättre tillgång till specialister med kortare väntetider för våra patienters skull, och för att det påverkar vår arbetsmiljö väldigt mycket också. Annars vill jag hålla fast vid de systemet som vi har nu, att vi kan vara en trygghet och stabil bas för de som bor här uppe, säger Jobst Mailänder och lägger till:

– Jag tror att vi kan göra det. Jag ser fram emot det.