Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Vildkattens räddning har kommit till Nordens ark

Nordens ark har fått nytillskott. Två skotska vildkatter har flyttat in – från Tyskland. Nu hoppas djurparken bidra till att rädda djurets överlevnad.
– Den är funktionellt utdöd i landet, säger Emma Nygren, bevarandesamordnare på Nordens ark.

Vildkatten var en gång vanlig i Skottland. Men minskade livsmiljöer, jakt och korsningar med tamkatter har gjort att den i dag är på gränsen till utrotad. Enligt Nordens ark är vildkatten Skottlands mest hotade däggdjur.

– Det är ett problem människan har orsakat. Vi har tagit dit tamkatten och släppt ut den och orsakat problemet med hybridisering, säger Emma Nygren, bevarandesamordnare på Nordens ark.

Tamkatten är en invasiv art, både i Skottland och i Sverige, och det är svårt att säga vilka effekter det får på miljön om vildkatterna dör ut.

– Att ha en förvildad tamkatt ute i skogarna är inte samma sak som att ha en vildkatt där. Det kanske inte gör så stor skillnad. Den ser ut som en katt och beter sig som en katt, men det är inte en vildkatt, säger Nygren.

De vilda katterna som just nu finns i Skottland är till stor del förvildade tamkatter, berättar Nygren.

– Under fyra års tid har de försökt fånga in så många vilda katter som möjligt och kollat dem rent genetiskt. En så liten procent var äkta vildkatter att man kan säga att det inte finns tillräckligt många för att de ska överleva utan att vi planterar ut.

Ettåriga vildkatter har flyttat in

Två skotska vildkatter har under veckan flyttat in från Tyskland. Inflyttningen är en del av en större satsning för att rädda djuret. De två katterna, en hane och en hona, ska få kattungar som i sin tur ska fungera som avelsdjur på plats i Skottland.

– Det vi vill göra under fem års tid är att avla och släppa ut så många vildkatter som möjligt för att rädda arten. Vi är en part i det här. Vi har nu fått det första av tre avelspar och ungarna vi får kommer bli avelsdjur i deras avelscenter.

Emma Nygren är bevarandesamordnare på Nordens ark. Bild: Privat
Emma Nygren är bevarandesamordnare på Nordens ark. Bild: Privat

De ettåriga katterna som nu kommit till Nordens ark kommer vara kvar på parken under en lång tid. Det kommer att vara möjligt att se dem i parken, åtminstone tills dess att de får ungar.

– Vi håller på och bygga två avelshägn uppe i lunden, som inte är öppen för publik. Ungarna är vildkatter som ska på utplantering och då jobbar vi extensivt, vi har inte så mycket kontakt med dem, säger hon och fortsätter:

– Vi hoppas att katterna fattar tycke för varandra och parar sig till vintern och att vi då får ungar redan till våren.