Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

För att balansera upp den kommande budgeten för kommunens tekniska verksamhet föreslås bland annat att fler gator beläggs med parkeringsavgift.
För att balansera upp den kommande budgeten för kommunens tekniska verksamhet föreslås bland annat att fler gator beläggs med parkeringsavgift.

Vill öka intäkterna med parkeringsavgifter

Ett förslag om att utöka antalet gator med avgiftsbelagd parkering ser ut att bli verklighet i Sotenäs kommun. Dessutom ska olika parkeringstillstånd få högre årsavgift.

Sotenäs sätter in sparåtgärder för flertalet verksamheter till 2019. Till stor del beror det på att kommunens avgift till det mellankommunala kostnadsutjämningssystemet har höjts med 11,5 miljoner kronor.

LÄS MER: Kraftiga nedskärningar väntar i Sotenäs

Kommunens budget för tekniska verksamheter väntas nu minska med 280 000 kronor. Tillsammans med beräknade förändringar i kostnader och intäkter, samt budgetuppräkning behöver sammanlagt 1,2 miljoner hämtas in via nya sätt. En föreslagen åtgärd är fler gator med avgiftsbelagd parkering.

Alla gator får samma pris

– Eftersom budgeten minskar behöver intäkterna öka. Förvaltningen har sett över flera platser och parkeringszoner som gett ynka intäkter, säger Roland Mattson (M), ordförande kommunstyrelsens tekniska utskott.

De nya avgifterna kommer endast gälla sommartid och de föreslagna platserna är skolgården tillhörande Kungshamns skola och samtliga gator i anslutning till Smögens skola. Dessutom ska alla gator med avgiftsbelagd parkering i kommunen justeras till samma pris – 20 kronor i timmen.

– Där har man kommit fram till att det ska vara lika över hela kommunen, säger Roland Mattson.

Sammanlagt beräknas de nya avgifterna inbringa 370 000 kronor årligen.

Dyrare parkeringstillstånd

Det finns även förslag kring nya taxor för boendeparkering, parkeringstillstånd för nyttotrafik och tillstånd för 7-dygnsparkering på 24-timmarsparkering. Högre avgift för första året ska slopas för de två förstnämnda, men däremot ska alla årsavgifter höjas.

Boendeparkeringstillstånd kommer enligt förslaget kosta 2000 kronor om året, vilket är en höjning med 500 kronor. Tillstånd för nyttoparkering kommer höjas med 800 kronor och landar därmed på 2300 kronor årligen.

För att ha möjligheten att parkera sju dygn på 24-timmars parkeringar kommer man nu behöva betala 2500 kronor, vilket är en höjning med 1000 kronor.

Kommunstyrelsens tekniska utskott föreslår att nämnden godkänner förslagen under sitt sammanträde på onsdag.

LÄS MER: Hårda sparkrav får personal att anmäla