Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kjell Andersson, Hunnebostrand. Ordförande i Hunnebostrands samhällsförening, vill införa hastighetsbegränsning ute till havs. Bild: Ingvar Spetsmark

Vill ha lägre hastighet i farled nära Hunnebostrand

Snabbgående båtar och vattenskotrar är ett allt större problem – det menar Sotenäsprofilen Kjell Andersson som i ett medborgarförslag efterfrågar åtgärder för att förbättra säkerheten i skärgården.

Debatten om vattenskotrar har gått hög hela sommaren. Så sent som i juli rapporterade Bohusläningen om att anmälningarna om vårdslösa vattenskoterförare längs Bohuskusten vällde in till sjöpolisen och att fordonen blir fler. Transportstyrelsen fick i den vevan också i uppdrag av regeringen att ta fram ett förslag på obligatoriskt förarbevis för vattenskoter.

LÄS MER: Ilskan på Bohuskusten – vattenskotrarna oroar sjöpolisen

En av kritikerna är Kjell Andersson i Hunnebostrand som har skrivit ett medborgarförslag i frågan.

– Det finns flera områden längs kusten där det redan har införts begränsningar ute till havs. Så är fallet i bland annat Göteborgs skärgård och i den inre farleden vid Bohus-Malmön. Nu är det dags att införa en liknande begränsning i den inre farleden utanför Hunnebostrand, säger Kjell Andersson, ordförande i den lokala samhällsföreningen och före detta lokalpolitiker för Socialdemokraterna.

Begränsning

Det medborgarförslag som han tagit fram och som ska lämnas in till kommunen inom kort innebär att det införs en begränsning av hastigheten på åtta knop från den 15 juni till den 15 augusti varje år i den inre farleden i havet utanför Hunnebostrand. Enligt medborgarförslaget bör hastigheten begränsas från norra inloppet till Sotekanalen, längs den östligaste leden som går förbi Hunnebostrand och vidare till Täre sund, som ligger strax utanför Ulebergshamn.

– Jag tycker inte man får glömma bort att hastigheterna ute till havs har höjts avsevärt. I somras inträffade en olycka med dödlig utgång några hundra meter från den farled där det borde införas hastighetsbegränsning, säger Kjell Andersson.

Allt populärare

– Anledningen till varför jag tagit fram förslaget är att jag vill förbättra sjösäkerheten och att det tas större miljöhänsyn i en strandnära farled. Ljudet från motorerna kan vara mycket störande för oss som bor i område men påverkar också djurlivet. Det finns en hel del sjöfåglar längs den aktuella sträckan där farten bör begränsas.

Längs sträckan där han tycker att hastigheten borde begränsas ligger fyra badplatser, exempelvis Hästedalens badplats och S:t Görans ö.

– Det finns en risk för allvarliga olyckor vid badplatserna. De som framför de snabbgående båtarna eller vattenskotrarna ser oftast inte de som badar.

Kjell Andersson hoppas att Sotenäs kommun ska stödja förslaget och agera som kommun för att det ska bli en begränsning av hastigheten längs den aktuella farleden. Det är länsstyrelsen som tar beslut i den typen av frågor.

Kommunalrådet Mats Abrahamsson (M) har följande kommentar att ge.

– Jag brukar kommentera medborgarförslag först när fullmäktige ska ta ställning om frågan ska beredas eller inte, säger han.