Visenttjuren har äntligen ställt sig på vågen

Efter tre månaders tålmodigt arbete och ganska mycket lirkande, har visenterna på Nordens Ark nu vågat sig upp på vågen. Hela 361 kilo visar siffrorna för visenttjuren.
– De här djuren är otroligt skygga och försiktiga varelser. Trots sin storlek, säger Mats Niklasson, vetenskaplig ledare på Nordens Ark.

ANNONS
|

När det mystiska föremålet av metall plötsligt dök upp en dag i hagen var skepsisen stor bland visenterna. Men så sakteliga vande sig djuren vid anblicken och varje dag flyttades den lite närmare stigen som länkar samman två olika hagar.

– De ville inte stå på vågen till en början för den blänkte så mycket så vi fick lägga lite gräs och jord över den och då gick det bättre, skrattar Mats Niklasson.

"Det här verktygen är jättebra"

För tio dagar sedan vågade sig visenttjuren upp på vågen som samtidigt kunde knäppa av en bild på tjuren. Möjligheten att kunna följa djurens vikt och hälsa genom självvägningssystemet bygger på en rörelseaktiverad kamera som fångar både djuret, och vågdisplayen på bild.

ANNONS

– Det här verktyget är jättebra för vår del. Genom att kunna övervaka djurens vikt kan vi också bättre överblicka deras mående. Ungefär som när man väger ett spädbarn, säger han.

Totalt har djurparken sex visenter, fem kor och en tjur. Tjuren som fångats på bilden är bara drygt två och ett halvt år gammal och har därför bara uppnått hälften av sin totala vikt.

Kommer väga 800 kilo

– Som fullvuxen tjur kommer han väga drygt 800 kilo. Så att slippa söva djuren för att bland annat kolla vikten är en stor tillgång för oss. Samtidigt som vi förhoppningsvis i framtiden även kommer kunna använda vågen till våra andra arter, säger han.

Har det varit svårt att lära djuren detta?

– Det har varit en hel del lirkande med både morötter och äpplen men nu verkar alla ha vant sig så vi kan använda vågen som vi har tänkt oss, säger han.

ANNONS