Yrkesfiskarna säger nej till vågkraftpark

Energiteknikföretaget Seabaseds planer på en vågkraftpark utanför Smögen väcker starka känslor hos yrkesfiskarna på orten. - Anläggningen är en fara för sjösäkerheten och för oss fiskare, säger Peter Olsson, avdelningsordförande i Sveriges Fiskares Riksförbunds lokalavdelning 4 LL i Sotenäs - Lysekil.

ANNONS
|

Med cirka 420 vågkraftsaggregat placerade på havsbotten nordväst om Smögen och med lika många gula ringbojar av Seabased nya patenterade konstruktion ska det bli världens i särklass största vågkraftspark med en sammanlagd effekt på cirka 10 MW. Vågkraftsprojektet är ett samarbete mellan energibolaget Fortum och energiteknikföretaget Seabased Industry som gemensamt har ansökt om mångmiljonbidrag hos Energimyndigheten för kommersialisering av projektet. Svar förväntas från Energimyndigheten på torsdag och ärendet ska också skickas till EU för prövning.

SFR säger nej

Även Miljödomstolen ska behandla ärendet och enligt Peter Olsson säger SFR och lokalavdelningen i Sotenäs -Lysekil i ett nyligen inlämnat yttrande till miljödomstolen nej till Seabased önskan om att anlägga en vågkraftpark utanför Kungshamn/Smögen.

ANNONS

- Alla pratar om grön el och nya jobb men ingen har tagit upp säkerhetsaspekterna. Det kommer att ligga hundratals bojar förankrade i aggregaten därute som kan orsaka olyckor om de sliter sig och börjar driva. Får företaget klartecken att dra igång projektet kan det handla om tusentals bojar så småningom.

- Det finns inget stål i världen som kan hålla dessa bojar på plats. Bojar som företaget placerat ut i vattnet utanför Lysekil har slitit sig vid flera tillfällen men detta är inget som företaget vill prata med oss om. De påstår att de har patent men hur de ska lösa säkerhetsfrågan vill de inte berätta.

Enligt Peter Olsson har lokalavdelningen förvisso gått med på att låta Seabased anlägga en vågkraftpark på försök på den aktuella platsen och diskussioner har också förts med politiker i de båda kommunerna.

- Men det är alltför många pusselbitar som fattas för att vi vill ha det här projektet. Politikerna ser bara till sysselsättningen och bryr sig inte ett dugg om oss fiskare. De ser oss bara som ett pittoreskt inslag. Jag har tappat förtroendet för politikerna, det är mycket snack men ingen verkstad, menar Peter Olsson.

Yrkesfiskaren Stefan Olsson i Väjern trålar kräftor i farvattnen utanför Smögen/Kungshamn. Han tycker förslaget om vågkraftpark är ett bottennapp.

ANNONS

- Det finns tillräckligt med skit i havet redan. Bojarna ska ligga mitt i leden och kommer att ställa till det både för kräftburfiskarna och för fritidsbåtarna. Vi ska värna miljön men detta blir sämre för miljön. Bättre att satsa på kärnkraften, säger han.

ANNONS