Duon från Sotenäs ska utveckla Europas landsbygd

Europas landsbygd ska utvecklas, bli mer motståndskraftig, hållbar och attraktiv. Bakom projektet står en duo från Sotenäs som kommer leda uppdraget med att samla landsbygdens möjligheter.
– Får man personer att sitta vid samma bord så händer det väldigt mycket, säger Stina Gottlieb som tillsammans med Emma Ek leder projektet SIRR.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Att landsbygden har hamnat efter när det kommer till innovation och företagsverksamhet är ingen överraskning. Nystartade företag letar sig ofta till större städer med större möjligheter att utvecklas. Något som kan göra landsbygden mindre attraktiv. Detta är något man nu ska försöka ändra på i ett gemensamt projekt, som kommer ledas från Sotenäs.

– Vi vill att Sotenäs och andra landsbygdsområden ska bli så bra som möjligt. I städerna så har man ju fantastiska akademier, innovationssystem och helt andra fysiska förutsättningar i infrastrukturen. Det har vi ju inte här ute, säger Stina Gotlieb som leder projektet tillsammans med Emma Ek.

ANNONS

Utveckla idéer på landsbygden

Både Sara Ek och Stina Gotlieb är utvecklare på Sotenäs kommun. Att utveckla landsbygden har länge varit en hjärtefråga för dem. När detta projekt dök upp var de båda två snabba på bollen.

– Vi tog på oss projektledarrollen för att vi kände att det här var något vi verkligen behövde göra, säger Stina Gotlieb.

SIRR, heter projektet och står för sustainability, innovation resilience in rural areas. I projektet ingår, förutom Sotenäs och Sverige, även danska, franska och tyska samarbetspartners.

Projektet syftar till att göra landsbygden till en mer attraktiv plats att bosätta sig och starta företag på. Projektet finansieras av EU:s regionala utvecklingsfond via Nordsjöprogrammet och har en budget på 5,6 miljoner euro.

– Grundtanken är att när vi träffar innovativa start up-företag, eller andra som har nya superspännande idéer, så vill vi ju inte säga: "vad spännande! Åk till den eller den aktören i Trollhättan eller Göteborg". Vi vill att man ska kunna utveckla idéerna här. Istället för att exportera bort dem, säger Stina Gotlieb.

Vet inte hur de ska engagera sig

Tanken är att starta en fysisk plattform, i detta fallet symbioscentrum i Sotenäs. Där företag, innovatörer och andra aktörer ska kunna mötas och diskutera hur man ska kunna hjälpa varandra att bli bättre. Nästa steg är att byta information och lärdomar med liknande plattformar i andra länder.

ANNONS

– Första steget är att hitta de nätverk föreningar och grupper som vi ska samla. Dessa vill ofta vara engagerade och bidra men man vet inte hur. Där ska vi hitta de metoderna. Vi har tidigare inte kommit på ett bra sätt, eller tvingat oss själva att sätta oss ner och komma fram till någonting som kan fånga potentialen. Potentialen är redan här. Vi ska bara ta tag i den, säger Stina Gotlieb och Emma Ek fyller i:

– Det finns så många möjligheter att bygga vidare på. Vi måste synliggöra vilken potential som finns och sedan lyfta det därifrån.

Utmaningar leder till möjligheter

Projektet inleddes den 1 oktober i år och kommer att fortsätta i fem år framöver. När man kommer börja se resultat, går inte att svara på. Men redan efter nyår kommer man bjuda in näringslivet och andra aktörer till de möten man väntas hålla.

– Tanken är att se över plattformen och vilka funktioner vi ska erbjuda för att det här ska bli en strategisk modell och dela med oss av till andra länder. Vi ska undersöka vad som händer idag och vad som efterfrågas, säger Emma.

– Vi på landsbygden har ju utmaningar men det leder också till att man hittar möjligheter, fyller Stina Gotlieb på.

ANNONS
ANNONS