En aktiv helg med äventyr på Ramsvikslandet

Många familjer gick, sprang och klättrade under lördagens Järv äventyr på Ramsvikslandet. Men skattjakt, hinderbana och tipspromenad lockade också.
– Det är kul att umgås med familjen, säger Astrid Fager, 9 år.

ANNONS
|

Under helgen ordnade Järv äventyr en aktiv helg för stora och små på Ramsvikslandet. Flera familjer och kompisgäng samlades på Ramsvik stugby och camping för att värma upp, innan de tog sig runt ön längs slingor med olika svårighetsgrader.

Det fanns slingor för familjer med mindre barn, äldre barn och så Järv kompis för de mest avancerade. Två familjer från Mölnlycke med barn från 9 till 12 år tog sig dit tillsammans.

– Vi brukar umgås, och barnen är kompisar. Det var Valdemars mamma som fick reda på detta. Vi var lite osäkra på om barnen skulle gilla det, men det lät roligt, säger Maria Fager, från ena familjen.

ANNONS

– Vi är inte så ofta i Bohuslän, och det är trevligt att se naturen också. Det här är första gången och det är kul att prova något tillsammans, säger Valdemar Ehn, 12 år.

Varför detta och inte bara åka hit på egen hand?

– Det kanske inte blir av annars, och det kanske skulle vara svårt att övertyga familjen, säger Christian Fager.

– Det är kul att umgås med familjen, säger Astrid Fager, 9 år.

– Ja, och det blir lite roligare med äventyr och att det händer något på vägen, säger Maria Fager.

Skattjakt, hinderbana och tipspromenad

Ja, för längs rutterna fanns det olika stationer där man kunde leta efter skatter, klänga på hinderbana och så var det tipspromenad också – med frågor som ”Vilken fågel är känd för att lägga sina ägg i andra fåglars bon?”. Men den planerade kanotfärden till ön Söö blev inställd eftersom att det skulle blåsa 18 sekundmeter under dagen.

– Det är lite synd, men jag hoppas att det blir av imorgon, säger Sonja Fager, 12 år.

Deltagarna stannar hela helgen och sover över i husbil eller stugor. De holländska systrarna Mariek och Lienke Nanninga kom från Värmland och Dalarna med sina familjer.

ANNONS

– Vi var här i fjol och så tog jag med syrran och hennes familj, säger Lienke Nanninga.

Vad lockar?

– Att få göra något tillsammans. Gemenskapen och naturen, säger Mariek Nanninga.

De tävlar i olika lag, och kallar sig team Ostkrokarna och team Ugglan och räven.

– Vi kanske tävlar mellan oss, säger Lienke Nanninga och vänder sig till sin syster och skrattar.

Funktionärer från HG IF hjälper till

Idén till Järv äventyr kom upp under pandemin när folk letade efter var de skulle kunna tillbringa sin ”hemester”. Numera finns det Järv äventyr på flera platser i landet, men det var på Ramsvikslandet som det första gick av stapeln.

– Det var hösten 2020 när de släppte restriktionerna från pandemin, Nu är det på våren i stället. Vi tycker att det är en härlig tid att vara på Ramsvik, och det är första helgen som campingen är öppen, säger Henrik Fredriksson, grundare och vd Järv äventyr.

Han står och pratar med några av funktionärerna från Hunnebostrands gymnastik- och idrottsförening, HG IF.

– Vi är här för tredje året, och det är föräldrar och barn från föreningen som är med, de som är aktiva. Vi är en fotbollsförening i grunden, men har även seniorgympa, råstyrka, mattcurling och boule. Men främst är det en ungdomsförening för fotboll, säger David Helgesson från HG IF.

ANNONS

– Vi har ju hört både nederländare och annat här, och det är kul att man strechar säsongen här på kusten och att många får se den här fantastiska miljön på Ramsvik, säger Eva Andersson från HG IF.

Hinderbana med nät och rep

Vid hinderbanan några kilometer från campingen är familjen Månsson i full färd med att ta sig över nät och gå på lina.

– De fick det här i julklapp av mig, hela familjen, säger Måns Månsson.

Vad är roligast?

– Det är jätteroligt med hinderbanan, men att springa är roligast, säger Matilda Månsson, 14 år.

Andreas och Clobbe från Göteborg är med i team Bergsgetter. De har inga barn med sig, och tar sig snabbt upp och nedför ett rep innan de springer vidare mot mål. Vid en annan station letar familjen Henrysson efter skatter. De tar det lite lugnare.

– Vi har försökt träna lite inför det här och lärt oss att jogga, men det är inte så lätt, säger Daniel Henrysson, och sneglar på dottern Adelin Henrysson som bara är 7 år.

Adelin hittar en flaska och säger ”skräp”. Den lägger hon i en plastpåse som familjen tar med sig runt.

– Vi plockar mycket skräp på vägen. Det ingår i uppdragen, säger Charlotte Henrysson.

ANNONS

Även den här familjen har fått äventyret i present.

– Jag gav det i julklapp till familjen för att vi ska göra något ihop, säger Charlotte Henrysson.

ANNONS