I Sotenäs ska ingen glömmas bort – qr-koder berättar ödena bakom gravstenarna

Har du någon gång gått på en kyrkogård och frågat dig vilka alla de människor som är begravda där var? I Sotenäs har man hittat en lösning på problemet, och satt upp skyltar med qr-koder vid vissa gravstenar, vilket P4 Väst var först med att berätta. Nu efterlyser man berättelser om levnadsöden för ”vanliga” Sotenäsbor.

ANNONS
|

I Sotenäs pastorat arrangerar man varje sommar kyrkogårdsvandringar, där man berättar om personerna bakom namnen på gravstenarna. Men varje år får man också besvikna samtal från personer som missat årets chans, och nu måste vänta till nästa år för att få höra mer.

Förra året fick man inspiration från sina kollegor i Värmland.

– Konceptet kommer ifrån Säffle. Men vi har gjort en budgetvariant där vi gör allt själva, säger Christel Espenkrona, kommunikatör för Svenska kyrkan i Sotenäs.

Med det nya projektet hoppas man även få in fler historier om människor som bott och verkat, och dött, i Sotenäs kommun.

ANNONS

– Vi har haft kyrkogårdsvandringar länge, men till sist har man slut på historier. Folk här ute sitter på enorma skatter av berättelser, men hur kan vi få folk att dela med sig? Det är ett spännande sätt att bevara historierna, säger Christel Espenkrona.

Christels kollega Jan Bäck är, förutom att vara fastighetschef, även den som håller i kyrkogårdsvandringarna. De personerna som man än så länge kan läsa om är människor vars öde han redan kände till. Men nu efterlyser man alltså fler livsöden.

– De vi har nu kan man kalla för lokalkändisar. Vi vill ha historier om vanliga människor. De behöver inte vara kända eller gjort något stort. Jag vill gärna höra historier om kvinnorna som drog hela lasset hemma när männen var ute och fiskade sill, säger Christel Espenkrona.

Att få en qr-kod till varje grav på alla Sotenäs pastorats 13 kyrkogårdar kommer troligen inte vara möjligt, eftersom flera av dem är väldigt gamla. Där finns det helt enkelt ingen kvar som minns levnadsödena.

– Förhoppningen är att man ska kunna gå en ordentlig kyrkogårdsvandring på varje kyrkogård, även om vanliga människor som inte haft storslagna öden. Det vore kul om det gick att göra en bok av det till sist, säger Christel Espenkrona.

ANNONS
ANNONS