Järv på rymmen från Nordens Ark

En värdefull järv har rymt från Nordens ark. Detta skedde på onsdagsmorgonen och fortfarande under torsdagen var järven försvunnen. Eftersök fortsätter under dagen och samtidigt ber djurparken om allmänhetens hjälp för att hitta honan.

ANNONS

Tidigt på onsdagsmorgonen upptäckte personal på Nordens Ark i Sotenäs att ett djur rymt från sitt hägn. Det handlar om en ung järvhona som är den del i ett bevarandearbete och som skulle till Moskva för att bilda nytt avelspar, och hon är därför viktig för arten.

– Det var olyckligt, verkligen. Vi är ute och letar efter henne för fullt, säger Therese Patriksson, pressansvarig på Nordens Ark.

Under hela onsdagen sökte man efter den försvunna järven, med bland annat hund och genom att placera ut fällor, i området i förhoppningen att kunna hitta henne så fort som möjligt för att kunna söva henne.

ANNONS

– Till en början har vi letat i en sluten anläggning på andra sidan vägen där besökare inte kommer in, så inte i själva parken. Där vi har uppfödning och karantän. Det är inhägnat även det området och det är en stor yta även där, berättar Therese Patriksson.

Efter ett intensivt sökande efter den förrymda honan tvingades teamet, vid 21-tiden, att runda av insatsen. Järven är fortfarande försvunnen och under morgondagen fortsätter man att leta.

– Nu låter vi det vara lugnt i markerna och hoppas att hon kommer att söka sig till maten i fällorna. Vi har personal kvar på plats som har överblick över fällorna. Så får vi ta nya tag imorgon, säger Therese Patriksson.

Påminner om grävling

Under torsdagen kommer också åtelkameror som djurparken fått låna av länsstyrelsen att sättas ut för att hjälpa letandet. Tips från allmänheten är fortsatt välkomna.

– Vi har fått flera som vi har kikat på men det har inte gett nåt än.

I samband med försvinnandet vände sig djurparken till allmänheten och bad folk att att hålla utkik efter rymlingen, som är ofarlig, och kontakta Nordens Ark om man ser den. Järven är ungefär lika stor som en grävling, väger cirka 10 kilo och är mörkbrun i färgen.

ANNONS
Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Per Landén

– Har man mobiltelefon så ta gärna en bild, det hade varit helt fantastiskt. Kontakta Nordens Ark för att lämna tips. Man ska inte försöka fånga henne själv.

Inför resan till Ryssland hade järvhonan placerats i ett särskilt hägn för provtagning. Och det var därifrån hon lyckades rymma.

– Järvar har väldigt starka käkar och hon har lyckats slita loss en fyra millimeter rund järnstång ur staketet. Det kunde vi se att den var av och låg inne i hägnet, säger Therese Patriksson.

En överlevare

Järven har aldrig tidigare varit ute i det vilda och har inte heller någon vana av att jaga mat själv, även om man på djurparken försöker efterlikna djurens naturliga förhållanden. Men någon större oro för att järven skulle svälta ihjäl finns inte.

– Järvar är ju i grunden programmerade att överleva, det finns nog inga tuffare djur än järven. Så här års har hon stora möjligheter att hitta mat så svälten är inte det största problemet. Sen är hon inte van med bilar och trafiken, det är ett hot såklart, säger Camilla Wikberg, djurvårdare på Nordens Ark.

Upplysningar om järven kan lämnas på telefon 0523-795 90 eller direkt till Therese Patriksson på telefon 070-190 21 46.

ANNONS