Kraftiga vindar slår till längs kusten

Kraftiga vindar drog in längs kusten under tisdagen och ställde till med problem på lite olika platser. På Smögenbryggan började en av turbåtarna att ta in vatten och höll på att sjunka.

ANNONS
|

På tisdagsförmiddagen fick SOS larm om att kraftiga vindar och vågor som ställde till med problem på Smögenbryggan. Räddningstjänsten larmades till plasten tillsammans med Sjöräddningssällskapet efter att flera båtar tagit in stora mängder vatten. Bland annat hade en av turbåtarna vid bryggan drabbats.

– En av turbåtarna höll på att sjunka i morse, halva båten var fylld med vatten. Till och med vår egen ribbåt höll på att sjunka, säger Vincent Jansson, hamnvärd på Smögen.

Med hjälp av en vattenpump kunde man hålla båten flytande och samtidigt försöka täta hålen som uppstått. Flera personer sattes i fören i ett försök att balansera ut aktern som tyngdes ner av vattenintaget.

ANNONS

– Vi försöker hindra den från att sjunka, säger Andreas Johansson, insatsledare hos räddningstjänsten.

Enligt räddningstjänsten var det en östlig vind vid bryggan vilket är ganska ovanligt för platsen.

Vågor slog mot hamnen

Personal från restaurangerna i närheten berättade hur vågor och dyningar vällt in mot bryggan under morgonen.

– Det blåste riktigt mycket, stora vågor slog mot hamnen och bryggan, säger Alexander Sigström på Göstas Fisk på Smögenbryggan.

Vid 14-tiden hade turbåten kunnat tätas så pass att räddningstjänsten kunde lämna platsen och faran för att båten skulle sjunka var över.

Senare under tisdagseftermiddagen kom ännu ett larm om en båtolycka. Då i närheten av Sunningen, drygt en mil väster om Uddevalla.

– Räddningstjänsten är på plats för att dra in båten mot land, säger Charlotte Wotz Ader på SOS Alarm.

Ingen person ska ha kommit till skada i samband med räddningen och båten kunde snabbt transporteras in till land.

Brygga slet sig i vinden

Vinden ställde även till problem ute på Käringön där Sjöräddningssällskapet fick rycka ut för att fånga in en flytbrygga som slitit sig under förmiddagen.

Enligt väderprognosföretaget Foreca väntas det blåsa en hel del längs med kusten under tisdagen. Ute på Skagerrak är det kulingvarning och det väntas komma vindbyar på uppemot 20 meter per sekund.

ANNONS

– Det kan bli hårda vindbyar under dagen, men det väntas avta till kvällen, säger Stina Karlsson, meteorolog hos Foreca.

ANNONS