Joel Oresten har inte gett upp planerna på att starta en laxodling i Kungshamn.
Joel Oresten har inte gett upp planerna på att starta en laxodling i Kungshamn. Bild: Ingvar Spetsmark

Lägger ner försöksodling av lax

Försöksodlingen av lax i Fisketången i Kungshamn läggs ner. Orsaken till beslutet är att mark- och miljödomstolen avslagit ansökan från företaget Smögenlax att få starta en laxodling.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeKungshamn|

Smögenlax har planer på att börja odla cirka 4000 ton lax i en ny fabrik i Kungshamn. Den planerade odlingen ska ligga ett par hundra meter från den plats där det byggs en renings- och biogasanläggning. Satsningen som är i storleksordningen 300 miljoner väntas ge ett 60-tal arbetstillfällen om satsningen genomförs. Ett godkänt miljötillstånd och finansiärer är en förutsättning för att kunna genomföra projektet.

Det som nu läggs ner är en mindre försöksodling vid Fisketången i Kungshamn. Smögenlax kommer inte att satsa några mer pengar förrän de har fått ett miljötillstånd.

– Vi kan inte hålla på med forskning i privat regi när vi inte får de tillstånd som behövs och därför har vi tagit beslutet att lägga ner försöksodlingen av lax, säger Joel Oresten, en av de som står bakom satsningen på att starta odling av lax i Sotenäs kommun i Sverige.

ANNONS

Ett godkänt miljötillstånd och finansiärer är en förutsättning för att kunna genomföra projektet.

Inte kunnat visa

Mark- och miljödomstolen har avslagit ansökan eftersom Smögenlax i sin ansökan inte med säkerhet kunnat visa att utsläppen inte kommer att öka i havet.

– Jag är förvånad över att vi inte fick tillstånd att starta odlingen, säger Joel Oresten som inte tycker att odlingen kommer att innebära några större utsläpp.

Smögenlax gör nu ett sista försök att få miljötillstånd för att kunna genomföra satsningen. Nu hoppas man på prövningstillstånd hos mark- och miljööverdomstolen.

ANNONS