Mohammed trivs i Hälleviksstrands hamnområde

Det fanns en oro för att Hälleviksstrand skulle påverkas när färjorna till Käringön och Gullholmen slutade angöra samhället. Men så blev det inte. I alla fall om man ska tro Mohammed Rasekh som driver Hällevikstrands Grill och Glass.
– Här är ett fantastiskt läge, med mycket folk och kunder när vädret är bra, säger han.

ANNONS
|

Det kryllar av människor i Hälleviksstrand när Bohusläningen är på besök. Människor samlas i hamnen och njuter i solen, sitter på bänkar och beskådar båtlivet. Mitt emot Mohammed Rasekhs kiosk har Ica-butiken ersatts av en liten butik med det nödvändigaste i sortimentet. Båda försäljningsställena är öppna sommartid. Men Mohammed har planer på att utöka öppettiderna. Han driver också liknande rörelser i både Borås och Säve, berättar han.

Det har hunnit gå åtta år sedan färjorna till Käringön och Gullholmen slutade gå från det lilla samhället. Då stod många i kö för att hitta en parkeringsplats. De fastboende hade ofta hyrt en egen plats. Det var värre för sommargäster på väg ut till någon av öarna att hitta en plats och risken för böter var ofta stor.

ANNONS

– Jo, jag känner till hur det var och tycker att det är en mycket bättre miljö numera. De var bra att bilarna försvann, menar Mohammed som håller sin grill- och glasskiosk öppen alla dagar under högsäsongen.

Då slutade färjorna att gå

Den gamla livsmedelsaffären i hamnen blomstrade när trafiken var som störst och många väntade på färjan. Men 2013 var det över, sedan Västtrafiks dåvarande styrelseordförande Leif Blomgvist (S), invigt nya färjeterminalen i Tuvesvik några kilometer därifrån. Många protesterade då mot att färjetrafiken till Käringön skulle flyttas till Tuvesvik.

Det tog några år innan människorna, kanske främst sommargästerna, började mötas i hamnen igen. Frågan är om någon vill ha tillbaka parkeringshysterin som rådde här inne?

– Nej det tror jag inte. Nu trivs alla som kommer hit till centrum. Jag hoppas vi kan locka hit fler också under sen höst och tidig vår så ska vi hålla öppet då också, säger Mohammed.

Havreexport förr i tiden

Samuel Evertsson som för andra året jobbar hela sommaren i grillen i hamnen, stortrivs och kan pendla hem till Ellös varje efter varje arbetsdag som ofta blir lång.

Kajen där Käringöfärjan lade till förr i tiden kan nu användas för att ta emot lite större båtar än vanliga fritidsbåtar. Härifrån förekom en gång tiden export av havre från bönderna på Orust.

ANNONS

Tiderna förändras.

För två år sedan köpte Mohammed Rasekh kioskbyggnaden i Hällevikstrands hamn och utvecklade rörelsen.

– Det går nu bra men det är klart att vi är väderberoende, säger han.

Förr stod personbilar parkerade lite här och där i hamnen, när människor tog färjan till Käringön. Nu vimlar bofasta och sommarfolk så fort vädret tillåter.

Samuel Evertsson från Ellös, Hamidullah Mamakhail och Ellen Lundgren från Göteborg jobbar hela sommaren i Hällevikstrands Grill och Glass..

Mitt emot grill- och glasskiosken har den gamla ICA-affären ersatts av en liten servicebutik som är öppen på sommaren.

Hälleviksstrand

Ligger längst västerut på Orust, mitt emellan Ellös och Mollösund

Har cirka 200 bofasta

Fördubblar antalet invånare sommartid

Hade en fiskarbefolkning för flera hundra år sedan

Här låg sillsalterier på 1700-talet

Hade varmbadhus, hotell och pensionat på 1800-talet när badortsverksamheten växte upp

Samhället blomstrade i början av 1900-talet

En stor brand 1905 ödelade stora delar av samhället

Samma år började Hälleviksstrands varv att byggas upp

Här fanns en konservfabrik i mitten av 1900-talet

ANNONS