Ordkrig i Sotenäs efter valet – Moderaterna vill inte ha med Demokratiresan att göra

Moderaterna förlorade ordförandeposten i kommunfullmäktige i Sotenäs till Socialdemokraterna. Men länge var det oklart vilka som kommer att styra i kommunen. Så här gick förhandlingarna till inför maktskiftet.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

På torsdagens kommunfullmäktigemöte förra veckan valdes en socialdemokrat till ny ordförande för kommunfullmäktige, Jan Ulvemark (S). Moderaterna blev av med ordförandeprosten och Nils Olof Bengtson (M) fick posten som förste vice ordförande. Till andre vice ordförande valdes Göran Hahne från Demokratiresan.

– Vi fick igenom en socialdemokratisk ordförande i kommunfullmäktige med motiveringen att vi är det största partiet, säger Therése Mancini (S), oppositionsråd i Sotenäs fram till 31 december 2022.

Men vägen fram till maktskiftet har kantats av osäkerhet. Socialdemokraterna har hela tiden velat ha kvar sitt valtekniska samarbete med Vänsterpartiet och Miljöpartiet, men varit öppna för samtal med andra partier.

ANNONS

– Vi pratar med alla partier utom med Sverigedemokraterna, sa Therése Mancini tidigare till Bohusläningen.

Även med Moderaterna?

– Ja det har vi gjort. För att vi ska kunna lösa situationen som har uppstått.

Vill ha stabilt styre

Moderaterna som länge har varit största parti i Sotenäs med sina 12 mandat i fullmäktige tappade 4 mandat i valet. Så nu har Moderaterna och Socialdemokraterna åtta mandat vardera, där Socialdemokraterna procentuellt numera är störst.

– Det är besvärliga tider och det krävs ett stabilt styre. Just nu är det inte majoritet åt något håll. Vi kommer att prata om vilka förutsättningar som finns, sa Mats Abrahamsson (M), som varit kommunens starke man i 16 år, till Bohusläningen några dagar efter valet.

Mats Abrahamsson (M) har valt att inte ställa upp som oppositionsråd.

Demokratiresan har djupare diskussioner med Sverigedemokraterna

Det nybildade partiet Demokratiresan fick hela fem mandat och blev Sotenäs tredje största parti. Under det senaste kommunfullmäktigemötet röstade de för en motion från Socialdemokraterna om förbättrad arbetsmiljö och ökad trivsel för att minska sjukfrånvaron för nattpersonalen inom äldreomsorgen. Där vill man bland annat se över den omdebatterade frågan om arbetstidsmåttet och arbetstidsförlängningen.

LÄS MER: Kommunal menar att Sotenäs-förslag bryter mot lagen

LÄS MER: Kommunens ultimatum får nattpersonalen i Sotenäs att leta nya jobb

ANNONS

På sin Facebooksida skriver Demokratiresan efter kommunfullmäktigemötet att ”idag har vi i Demokratiresan varit vågmästare, på vårt första kommunfullmäktigemöte någonsin”. Och fortsätter: ”Tillsammans med Sverigedemokraterna var vi med och stöttade S-motion”.

Är ni på väg mot ett samarbete med SD?

– Vi har absolut hållit Sverigedemokraterna i handen efter valet, men vi har inte ingått ett samarbete. Men vi har pratat med alla andra partier utom med Moderaterna. De kommer inte tillbaka när vi hör av sig till oss. De svarar inte, säger Mikael Andersson, gruppledare i Demokratiresan.

Sverigedemokraterna bekräftar att de för samtal med Demokratiresan, men är öppna för olika samarbeten.

– Vi har djupare diskussioner med dem och vi kommer att diskutera med Demokratiresan framöver inför nämndmöten och kommunfullmäktigemöten. Men vi vet ju inte vem som kommer att styra i Sotenäs än, så tills vidare håller vi alla dörrar öppna, säger Sebastian Andersson (SD).

Vilka partier är det ni samtalar eller förhandlar med?

– Med Demokratiresan och Alliansen, M, L, C och KD. Vi får se vad det blir framöver, säger Sebastian Andersson.

Demokratiresan joker i leken

Moderaterna är fåordiga om hur de kommer att förhålla sig till Demokratiresan framöver. Helene Stranne (M) kan inte svara på om Mikael Anderssons (DemR) påstående att Moderaterna inte svarar på deras inviter till samtal stämmer. Men Nils Olof Bengtson (M) svarar kort på frågan.

ANNONS

– Det är många av oss i Moderaterna som inte vill ha något med Demokratiresan att göra, säger Nils Olof Bengtson (M).

LÄS MER: Politiker tvingas bort från Moderaterna i Sotenäs

Demokratiresan verkar bli en joker i leken i diskussionerna och förhandlingarna om vem som kommer att styra i Sotenäs. För om Demokratiresan kommer att ha ett djupare samarbete med Sverigedemokraterna, blir det problematiskt för Socialdemokraterna. Även om de pratar med alla partier utom med Sverigedemokraterna.

– Våra medlemmar vill inte att vi ska samarbeta med Sverigedemokraterna, säger Therése Mancini (S).

ANNONS