Nordens arks snöleopardungar, är nu ett och ett halvt år gamla. Bilden är från förra året och visar ungarna när de var nyfödda. Nya ungar föds på Nordens ark tidigast 2013.                               Foto: Cia Karlsson
Nordens arks snöleopardungar, är nu ett och ett halvt år gamla. Bilden är från förra året och visar ungarna när de var nyfödda. Nya ungar föds på Nordens ark tidigast 2013. Foto: Cia Karlsson

Snöleopardungar redo för nya äventyr

De tre snöleopardungarna från Nordens ark har alla blivit tillräckligt vuxna för att få nya hem. Vid årets slut bor de alla på tre olika kontinenter.

ANNONS
|

I fjol föddes tre snöleopardsystrar på Nordens ark – Tayga, Sizim och Marin. Inom kort kommer alla tre ha lämnat Sverige, för att växa upp på utländska djurparker i Tyskland, Ryssland och Japan. Tayga åkte redan i november, till tyska Lüneberger.

I dag lämnar ungen Sizim Nordens ark för japanska Sapporo, och den 20 december åker Marin till en djurpark i Novosibirsk, i Ryssland.

– De har bra kondition och beter sig som de ska. Att våra snöleopardungar skickas till andra djurparker ser jag som ett kvitto på att vi har gjort ett bra jobb, säger Ewa Wikberg, zoolog på Nordens ark.

ANNONS

Biologiska mångfalden

Anledningen till att Nordens ark skickar snöleoparder så långt som till Japan är för att bevara den biologiska mångfalden globalt. För även om de olika avelsprogrammen finns på skiljda kontinenter sker ett ömsesidigt internationellt utbyte, berättar Ewa Wikberg.

Fram tills nu har Nordens ark tränat ungarna i syfte att de på bästa sätt ska acklimatisera sig i sina nya hem. Snöleopardungarna har bland annat fått träna på klättring och att ta sig fram i terräng.

– Om ett kattdjur inte får möjlighet att klättra under sin uppväxt så blir de väldigt klumpiga. Det är också viktigt att utmana och utveckla djuren genom att förändra terrängen i hägnet, säger Ewa Wikberg.

Snöleopardsystrarna är nu 18 månader gamla, vilket är en standardålder för när unga snöleoparder brukar vara mogna att byta miljö. Det är nämligen vid den åldern vilda snöleopardungar skiljs från sina mammor.

– Sedan tar det ungefär tre veckor för dem att vänja sig vid sin nya miljö, säger Ewa Wikberg.

ANNONS