Kommunalrådet Mats Abrahamsson och kommunens näringslivsutvecklare Jörgen Samuelsson fick på torsdagsförmiddagen en inblick i hur maskinen fungerar. "Intressant och roligt", sa Mats Abrahamsson.
Kommunalrådet Mats Abrahamsson och kommunens näringslivsutvecklare Jörgen Samuelsson fick på torsdagsförmiddagen en inblick i hur maskinen fungerar. "Intressant och roligt", sa Mats Abrahamsson.

Sotenäsmaskin kan revolutionera industrin

Den har tagit några år att utveckla. Men nu står den nya fyllningslinjen som kan revolutionera konservindustrin klar. I nästa vecka levereras produkten till en kund i Kungälv.

ANNONS

– Det är en maskin som klarar av upp till tio olika emballage, säger Jan Holmstig, en av dem som utvecklat linjen.

Linjen har provkörts hos kunden under några veckor och står nu på verkstadsgolvet hos Sotenäs Mekaniska för en sista finputsning. Företaget drivs av Jan Holmstig sedan snart 30 år tillbaka.

Plast och glasburkar – Vi jobbar till den allra största delen mot livsmedelsindustrin och utvecklar bland annat nya fyllningslinjer, säger Jan Holmstig.

Tidigare har man gjort maskiner som klarar två, eller tre, emballage. Den nya maskinen klarar, utöver betydligt fler emballage, både plast- och glasburkar i flera olika storlekar.

ANNONS

– Vi fick en beställning av en kund för några år sedan. Efter det har vi jobbat för att utveckla en maskin som kan tillgodose kraven. Ju krångligare, desto mer intressant, säger Jan Holmstig och ler.

En sista provkörning av maskinen ska göras i dagarna, innan leverans. Kommunalrådet Mats Abrahamsson och näringslivsutvecklaren Jörgen Samuelsson fick i går förmiddag en inblick i hur uppfinningen fungerar.

– Intressant och väldigt roligt! Vi har goda entreprenörer här i kommunen, framhöll Mats Abrahamsson.

Maskinellt Den nya linjen fungerar i stort sett helt och hållet maskinellt. Endast ett litet moment i början av processen med att fylla en burk kräver manuell hantering. I flera steg därefter fylls och förpackas burken med innehåll, innan den ”spottas ut” färdig för leverans.

Sotenäs Mekaniska servar de flesta konservindustrier utefter Västkusten. Någon lågkonjunktur känner man inte av.

– Den har inte nått Tången. Vi har ordrar året ut och har absolut fullt upp med jobb. Vi söker just nu två ”gubbar” till med verkstadstekniskt kunnande, säger Jan Holmstig.

Grundades 1979 av George och Jan Holmstig. Sedan mitten av 90-talet är sonen Jan ensam ägare.

Kunderna var i början framför allt fiskare med fiskebåtar. Sotenäs Mekaniska servade och byggde utrustningar till båtarna, till exempel vinschar.

Succesivt har man vänt sig mer och mer mot konservindustrin, som nu utgör det överlägset största kundunderlaget. På beställning tillverkar man olika typer av maskiner för effektiviseringar och automatiseringar inom konservindustrin.

På Sotenäs Mekaniska jobbar i dag fem personer.

Omsättningen har legat på en stadig nivå, 8–10 miljoner kronor per år de senaste åren.

ANNONS