Närmare 500 elkunder drabbades av strömavbrott i Sotenäs under onsdagen. Arkivbild.
Närmare 500 elkunder drabbades av strömavbrott i Sotenäs under onsdagen. Arkivbild. Bild: Karl af Geijerstam

Träd föll över elledningar – hundratals blev utan ström i Tanum och Sotenäs

Flera hundra elkunder i Sotenäs och Tanum drabbades av strömavbrott under onsdagen. Enligt elnätsbolaget Ellevio orsakades avbrotten av träd som fallit över elledningar. Under onsdagskvällen blev även 466 kunder i Strömstad utan el.

ANNONS
|

Vid lunchtid på onsdagen inträffade ett strömavbrott som drabbat stora delar av Sotenäs kommun, bland annat Hunnebostrand och Askum. Enligt elnätsbolaget Ellevio var 470 elkunder berörda av avbrottet, men vid 16.30-tiden var strömmen tillbaka. Orsaken var ett träd som vält över en elledning.

Strax före klockan 13 inträffade ännu ett avbrott, denna gång i de östra delarna av Tanums kommun. Vid 14.23 meddelade Ellevio att strömmen kommit tillbaka via omkoppling från elnätsbolagets driftcentral. Totalt berördes 456 kunder under avbrottet.

– Det är antagligen väderrelaterat. Det har kommit ganska hårda kastvindar så det är nog rimligt att anta, säger Elina Janson, pressekreterare på Ellevio.

ANNONS

Vid 16.11 meddelade Ellevio att ett nytt strömavbrott inträffat i Tanum. Även här ska orsaken ha varit ett träd som vält över en elledning.

I Strömstad drabbades 466 kunder av ett strömavbrott, som beräknades vara uppklarat vid 18.30.

Hårda vindar ställer till det

Samtidigt påverkas ytterligare drygt hundra elkunder i Sotenäs av ett planerat arbete i den södra änden av kommunen, däribland Fisketången och Hovenäset. Där var strömmen avstängd mellan 9:30 och 13:30. Det finns dock inget samband mellan detta avbrott och de två ovan nämnda.

Tidigare under onsdagen var dessutom omkring 400 elkunder på Orust drabbade av ett avbrott. Det felet var dock åtgärdat strax före lunch.

De hårda vindarna under onsdagen har även ställt till det i trafiken på flera håll i Bohuslän. På förmiddagen krockade två lastbilar efter att ett träd hamnat över vägen, och vid lunchtid stängdes trafiken på 44:an delvis av på grund av ett nedfallet träd.

LÄS MER:Träd över vägen – begränsad framkomlighet på 44:an

LÄS MER:Lastbilar krockade i Lane

ANNONS