Spår julrekord i dystra tider

Trots rekordprognosen för årets julkommers, är synen på handelns läge pessimistisk. Eurokrisen och varseloro tros påverka hushållens köpkraft negativt, även under 2013. 

ANNONS
|

– Osäkerheten gör att många drar i handbromsen och sparar, säger Erik Boman på Svensk Handel.

För sjätte året i rad har Handels Utredningsinstituts, (HUI), undersökt hur drygt 1 500 handlare ser på julhandeln. Och prognosen i år ser lovande ut. 66 miljarder kronor tros svenskarna spendera nu under december månad, främst på dagligvaror som mat och sportprodukter.

Lågkonjunktur påverkar köplusten

Men samtidigt påverkar lågkonjunkturen i Europa och de stigande varselantalen köplusten. Därför skrev HUI, i mitten av december, ned prognosen för detaljhandeln 2012 – från tre procent till två procents försäljningsökning. Hushållens oro inför den ekonomiska utvecklingen gör att man även dämpar förväntningarna för 2013.

ANNONS

Även handlarna själva ser en dyster start på det nya året. I alla fall enligt de som har besvarat branschorganisationen Svensk Handels framtidsbarometer.

– Man tror framförallt att antalet anställda kommer att minska inom handeln men också att försäljningsutvecklingen försvagas, säger Erik Boman, pressekreterare på Svensk Handel.

Märkbar pessimistisk syn

Den pessimistiska synen har varit märkbar bland deras medlemmar sedan i somras.

– I början av 2012 var vi förvånade över att köpkraften var så stark, trots att den svenska ekonomin var svag. Nu verkar det som att verkligheten har kommit i kapp konsumenterna.

Om antalet varsel går ner och eurokrisen stabiliseras kan dock 2013 räddas ur handlarnas perspektiv.

– Det finns en stor köpkraft i Sverige, men osäkerhet gör att många drar i handbromsen och sparar. Blir utvecklingen mer stabil kommer hushållen känna sig mer trygga i att konsumera.

ANNONS