Stor brand härjade på Orust – man avled av sina skador

Strax innan klockan 16 på söndagen inkom larmet om en stor skogsbrand i Brandala på Orust. Räddningspatruller från hela Bohuslän tillkallades och även två helikoptrar. Senare under kvällen meddelade polisen att en man i 80-årsåldern hade dött i samband med branden. Strax innan 22.00 var branden släckt.

ANNONS

Enligt räddningstjänsten rörde det sig om ett område på drygt 6500 kvadratmeter, större än en hel fotbollsplan. Det var ett brandflyg som hade sett branden och larmat räddningstjänsten. Initialt skickades tre räddningstjänstfordon. Enligt räddningstjänsten var det en svårtillgänglig bergsluttning mitt i en granodling som brann vilket försvårade arbetet.

Polisen kan nu berätta att en person påträffats död i samband med släckningsarbetet, något som Göteborgsposten var först med att rapportera.

– Som jag uppfattat det har han avlidit av brännskador. Det rör sig om en man i 80-årsåldern och de anhöriga är underrättade, säger Andreas Odén, vakthavande befäl vid polisen region Väst.

ANNONS

Han tillägger:

– Vi kommer att genomföra en dödsfallsutredning men det finns i nuläget inga misstankar om brott.

Ambulans skickades till platsen, men personens liv gick inte att rädda.

Räddningstjänsten fann mannen

Räddningstjänsten bekräftar att det var de som fann mannen.

– Det var våra patruller som hittade honom. Ingen annan människa har blivit skadad, säger Simon Willner, vakthavande befäl hos räddningstjänsten.

Vid 18.00 var en helikoptern på plats. En halvtimme senare hade ytterligare en helikopter anslutit sig.

– Vi har två helikoptrar som har skickats av MSB för att hjälpa oss med branden. Nu åker de i skytteltrafik fram och tillbaka och häller på vatten. Det känns som vi har väldigt bra kontroll på situationen just nu, säger Mikael Svantesson, vakthavande befäl hos räddningstjänsten.

Vid 20.20 meddelade räddningstjänsten att alla räddningsfordon utom ett hade lämnat platsen. Strax innan klockan tio bekräftade räddningstjänsten att branden var släckt. Vad som orsakat branden är inte känt.

– Helikoptrarna har varit fantastiskt hjälpsamma, säger Mona Hedman vakthavande befäl hos räddningstjänsten.

7 000-8 000 kvadratmeter skog brann

Totalt var alla stationer på Orust inblandade i släckningsarbetet men även Skaftö och Uddevallas deltidsstyrkor på plats.

– De var vid brytpunkten och var beredda att hjälpa till och sedan var det ledningsfunktion från Uddevalla, säger Simon Willner på måndagsmorgonen.

ANNONS

Han uppskattar att en yta av 7 000 till 8 000 kvadratmeter brann och man fick ringa in branden från olika håll då det var väldigt otillgänglig terräng.

Polisen har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet men det finns ingen misstänkt uppsatt i ärendet.

– Nu får händelsen utredes och så får vi se vad man kommer fram till, säger Hans-Jörgen Ostler, presstalesperson på polisen region Väst.

ANNONS