Foto: Kustbevakningens fynd av olja i Göteborgs skärgård 15 april.  Bild: Kustbevakningen.
Foto: Kustbevakningens fynd av olja i Göteborgs skärgård 15 april. Bild: Kustbevakningen.

Stora oljeklumpar upptäckta på Västkusten

Förra veckan skedde ett utsläpp av olja i samband med att ett fartyg skulle tanka. Utsläppet skedde vid Vrångö i Göteborgs södra skärgård – och nu har olja även hittats utanför Strömstad.

ANNONS
LocationStrömstad||

Det var i onsdags förra veckan som utsläppet ägde rum, och sedan dess har Kustbevakningen arbetat med en omfattande sanering. Uppskattningsvis har Kustbevakningen totalt tagit upp mellan 900 och 1000 liter olja ur havet skriver man på sin hemsida. Arbetet att ta upp oljan som ofta ligger på eller nära land är resurskrävande, då oljan ofta finns mellan stenar, i tångruskor och vid klipphällar där det är svårt att komma åt.

Det är oklart hur mycket olja som totalt släppts ut, men nu har även oljan setts vid Kosteröarna och på Saltö, skriver Strömstad kommun på sin sajt. Om man har sett olja i skärgården ska man rapportera in fynden via strandstädarkartan. Kustbevakningens flyg spanar just nu över kustområdet för att upptäcka eventuella fynd av olja.

ANNONS

P4 Väst uppger att flera personer har rapporterat in klumpar av olja i Kosterhavet. En kvinna har sett klumpar med olja på Rossö rapporterar radion. Kustbevakningen ska ta prov på oljan som hittats för att se om det är samma olja som hittats i Göteborgs skärgård.

Anders Tysklind, chef för Kosterhavets nationalpark, säger till radion att han uppmanar allmänheten att rapportera in om man ser olja, via strandstädarkartan.

Det finns i nuläget ingen prognos över när saneringsarbetet är färdigt.

ANNONS