Stormig natt i Bohuslän – omkullfallna träd och översvämning

Under lördagen och natten till söndag drog stormen Malik fram längs Västkusten. På söndagen fortsätter det blåsiga vädret och i delar av Bohuslän syns spår av helgens blåsiga väder.

ANNONS
|

Vindstyrkorna var påtagliga i hela Västsverige under lördagskvällen och natten mot söndag, och de högsta uppmätta vindarna i Bohuslän var på Väderöarna och Måseskär, där det på båda ställena blåste över 29 meter/sekund.

– Det är fortfarande ganska blåsigt, och ute på öarna är det runt 22 meter/sekund även i dag. Men vi har tagit bort varningen och vinden förväntas avta alltmer under dagen, meddelade Moa Hallberg, meteorolog på SMHI, runt lunchtid på söndagen.

Översvämning i centrala Uddevalla

På lördagen drabbades centrala Uddevalla av översvämningar, där bland annat en stor del av Kampenhofs parkering blev översvämmad. Den del av Bastiongatan som följer Bäveån fick även stängas av eftersom bilar riskerade att fastna i vattnet.

ANNONS

Vid Riverside hotell står vattnet fortfarande högt vid lunchtid under söndagen. Bastiongatan är fri från vattensamlingar och påverkar inte framkomligheten för trafiken men framför hotellet har en mindre sjö bildats.

Även gångvägen till hotellet bakom Bohusläns museum är vattenfylld och på den asfalterade gångvägen ligger ett tjockt lager av lera, grus och sand som sköljts upp med havet.

Räddningstjänsten har dock inte kallats ut på några ärenden i Uddevalla som är kopplade till stormen och under söndagen skiner solen över staden.

LÄS MER:Översvämningar i Uddevalla efter stormen Malik

Strömavbrott orsakades av gnagare

På Orust har stormen inte orsakat några akuta utryckningar under natten eller morgonen. Det har varit lite höga vattennivåer på några håll, men inget som ställt till med bekymmer enligt Mats Gustavsson, insatsledare på räddningstjänsten Orust.

– Det har varit förvånansvärt lugnt. Vi har flyttat ett träd på lilla vägen ut till Ellös från Henån, säger han.

I Stenungsund blockerades ett körfält på Uppegårdsvägen av ett nedfallet träd under lördagseftermiddagen, men annars har det varit lugnt både i Stenungsund och på Tjörn enligt räddningstjänsten.

I norra Bohuslän stod 270 hushåll utan ström på lördagkvällen, efter att ett träd hade fallit över en elledning. Men strömavbrotten i Tanum och Strömstad visade sig inte bero på stormen, utan på grund av en bäver.

ANNONS

Det blåsiga vädret tvingade inte heller ut polisen på några utryckningar.

– Det har varit lugnt i hela Bohuslän, från Strömstad i norr till Stenungsund i syd, säger Lasse Ström, jourhavande förundersökningsledare på polisen i Västra Fyrbodal.

Kallare i veckan

Även om det blåsiga vädret håller i sig under söndagen så kommer det avta successivt längs Bohuskusten.

– Senare under kvällen och natten förväntas en svag vind. Så blåsigt som vi har haft det nu kommer vi inte ha den kommande tiden, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Under måndagen väntas kallare väder runt nollstrecket, men svaga vindar.

ANNONS