Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bilden är tagen hösten 2009 utanför S:t Johanneskyrkan i Stockholm då kvinnan försökte lura prästen och en begravningsentreprenör att ordna en dubbelbegravning för hennes "döde" son och sonhustru.

Storsvindlerska härjar i Bohuslän

En norsk storbedragerska härjar nu i Bohuslän. Både Göteborgs stift och hotellen har gått ut med en varning för kvinnan. Kvinnan har även försökt förmå Bohusläningen att skriva om en Uddevallapräst som skulle ha betett sig illa.

Kvinnan, som är i 50-årsåldern, har dömts ett tiotal gånger för bedrägeri, ärekränkning, falska anklagelser och stöld i Sverige, Danmark och Norge. I kristna kretsar är hon välkänd för att hon söker själavård och sedan ber om pengar eller i värsta fall anklagar präster för att ha begått övergrepp.

Hon använder många olika namn – Marie Larsen, Inger Marie Nerby, Inger Marie Lärke, Maria Kristoffersson, Vigdis Olsen, Marie Madeleine Larsen, Signe Marie Selmer, Maria Magdalena Semeler och Mia Olson. Hon säger sig vara allt från präst och läkare till begravningsentreprenör och sjuksköterska inom psykiatrin.

Tidigare i veckan bodde hon på Ljungskile Turisthotell utan att betala.

– Hon tog in under namnet Marie Larsen och sa att hon arbetade för Göteborgs stift och höll på med att skriva en rapport om en präst i Uddevalla som "inte uppfört sig bra". Hon sa också att tidningen skulle skriva om detta, berättar Sonja Engelmark, ägare till Ljungskile Turisthotell.

Först Ljungskile sen Stenungsund

– Hon var mycket trevlig och trovärdig, men vi tyckte att det var lite märkligt att hon berättade om sitt uppdrag som hon gjorde.

Morgonen därpå lämnade hon hotellnyckeln, och sa att hon skulle komma tillbaka på kvällen. Hon dök aldrig upp igen.

Sonja Engelmark kontaktade andra hotell och fick veta att kvinnan bott en vecka i Stenungsund och sedan stuckit från hotellnotan. Nu har Uddevalla Turistinformation gått ut med en varning till alla hotell i Bohuslän.

Sonja Engelmark ringde sedan till Göteborgs stift för att höra sig för om kvinnan.

– Hon arbetade absolut inte för dem, men de kände till henne, säger Sonja Engelmark.

Stiftets informatör Lasse Bengtsson hörde första gången om kvinnan då Karlstad stift gick ut och varnade för henne då hon försökt få pengar av en präst i Karlstad. Han har också läst om henne i den kristna tidningen Dagen som i onsdags berättade om kvinnans svindlerier.

– Kvinnan har även skickat ett brev till oss med uppgifter om en präst i Uddevalla, men vi fäster ingen större tilltro till brevet, säger Lasse Bengtsson som nu skickat mejl till stiftets alla kyrkoherdar och varnat för kvinnan.

Ringde Bohusläningen

Kvinnan kontaktade även Bohusläningens redaktion med en historia om en präst, men när Bohusläningen kontrollerade hennes uppgifter visade de sig vara falska.

Enligt tidningen Dagen agerade hon på ett liknande sätt i Östfold för några år sedan. Då vände hon sig till tidningar och anklagade falskeligen en präst för att ha begått övergrepp mot henne.

Kvinnan dömdes senast 2007 till ett treårigt fängelsestraff i Norge. Ett av åren skulle hon avtjäna villkorligt i ett psykoterapeutiskt behandlingsprogram.

Förra året skrev Värmlandstidningarna om henne sedan hon lurat till sig pengar i Arvika och tiggt pengar till cancersjuka släktingar av församlingar i Karlstad.

Den senaste tiden har hon varit aktiv i Oslo. Hon har fått besöksförbud i Cancerföreningens lokaler sedan hon varit där flera gånger och sagt sig vara cancerpatient, cancersjuksköterska och läkare.