Statsminister Erna Solberg under en presskonferens om coronasituationen.
Statsminister Erna Solberg under en presskonferens om coronasituationen. Bild: Vidar Ruud

Klart: Gränspendlare får ersättning

Norges regering har gett besked - gränspendlarna kommer att få ersättning för perioden efter 29 januari då Norge stängde gränsen för dem.

ANNONS
LocationStrömstad||

Norska regeringen inför en ny kompensationsordning för utländska arbetstagare som inte får korsa gränsen för arbete i Norge på grund av de stränga inreserestriktionerna. Det innebär att gränspendlare kommer att kompenseras för perioden efter 29 januari då Norge stängde gränsen för dem.

Det skriver norska regeringen i ett pressmeddelande som skickades ut på tisdagsförmiddagen.

LÄS MER: Norge utlovar ersättning till svenska gränspendlare

Statsministrarna i samtal under tisdagsmorgonen

Statsminister Stefan Löfven hade på tisdagsmorgonen ett telefonsamtal med Erna Solberg.

- Jag är glad att vi har funnit en lösning som kan underlätta situationen för de många svenskarna som jobbar i Norge, säger Erna Solberg enligt pressmeddelandet.

ANNONS

– Situationen är svår för många som jobbar i Norge och bor i andra länder. Sedan gränsen stängde den 29 januari hade de inte fått möjlighet att åka till jobbet eller fått lön. Vi föreslår nu ett nytt ersättningssystem baserat på sjuklönen, eftersom det gör det möjligt att införa ett system relativt snabbt, säger Erna Solberg.

Det nya kompensationssystemet gäller för pendlare som bor i EES-området och som drabbas av de stängda gränserna. Systemet gäller från och med den 29 januari när inträdesförbudet infördes och kommer att pågå så länge inträdesförbudet för anställda gäller.

LÄS MER: Gränspendlarna kan åka till jobbet igen

Ersättning på 70 procent av sjukpenningen

Regeringen föreslår att de drabbade anställda får ersättning på 70 procent av sjukpenningen. Den ger ungefär samma ersättning som de anställda skulle ha fått om de varit permitterade. Arbetsgivaren får ansvaret för förskottet och ersätts sedan beloppet via Nav, skriver regeringen i pressmeddelandet.

Anställda som har tagit semester kan också få ersättning om de tillåter arbetsgivare att ändra semester.

Regeringen kommer inom kort att lägga fram ett förslag till Stortinget.

LÄS MER: Liten lättnad men många frågetecken efter beskedet

ANNONS