Gamla Svinesundsbron (arkivbild).
Gamla Svinesundsbron (arkivbild). Bild: Lasse Edwartz

Norge återinför karantänkrav för Västra Götaland

Smittnivån i VG-regionen och fem svenska regioner till överstiger nu de norska kraven.

ANNONS

Den norska regeringen meddelade på fredagseftermiddagen att man från och med natten till måndag, 8 november, återinför karantänkrav vid inresa från sex regioner i Sverige.

De regioner som blivit röda på den norska coronakartan för att smittspridningen i dessa områden är för hög är Västra Götaland, Kalmar, Skåne, Södermanland, Uppsala och Östergötland.

Om man är fullvaccinerad eller har haft covid-19 de senaste sex månaderna, och kan dokumentera detta med ett giltigt coronacertifikat, slipper man karantän.

Det var i början av oktober i år som karantänkravet slopades för inresa från Västra Götalandsregionen - ett krav som nu alltså återinförs.

LÄS MER:Feststämning när norska gränsen öppnade

För den som kommer resande från en rödmarkerad region är huvudregeln att resande över 18 års ålder ska gå i karantän i sin bostad eller på ett annat ”lämpligt ställe” i tio dagar efter ankomsten till Norge, skriver norska regeringen på sin hemsida. Har man inget ställe att uppehålla sig ”kan kommunen du uppehåller dig i hjälpa dig att hitta ett sådant ställe”.

ANNONS
ANNONS