Utlänningar utan tillstånd kommer att avvisas

Personer som saknar adekvat anknytning till Norge kommer inte in i landet. Gränshandlare kommer från i morgon tisdag att sättas i karantän vid återkomsten till Norge.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeSvinesund usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

För att begränsa smittspridning från personer som ankommer till Norge har norska regeringen beslutat att införa personkontroller vid gränsen i 10 dagar från och med måndag 16 mars kl. 08.00.

Det var på söndagen som regeringen antog en ny föreskrift som öppnar för att avvisa utlänningar utan uppehållstillstånd i Norge för att hindra vidare smittspridning.

Tolletaten skriver på sin hemsida att utländska medborgare utan kritisk anledning att vistas i Norge kommer att avvisas vid ankomst. Personer som jobbar i Norge eller "av kritiska anledningar" behöver komma in i Norge kommer även i fortsättningen kunna resa in i landet, skriver Tolletaten.

ANNONS

Polisen utför från och med måndagsmorgonen kontroller vid gränsen för att säkerställa att alla som passerar har anknytning till Norge. Norska medborgare måste vara beredda på att visa pass.

Godstrafiken kommer att kunna passera gränsen som vanligt.

– All transport av varor, import och export, som inte innebär frakt av passagerare, ska gå som normalt på landsvägar, tåg, skepp och i luften, säger tolldirektør Øystein Børmer på Tolletatens hemsida.

Från och med tisdag 17 mars kommer alla som kommer till Norge från utlandet att sättas i karantän. Före söndagen har Sverige och Finland varit undantagna från denna praxis, men på söndagen beslutade regeringen att alla länder ingår i karantänkravet. Det skriver Halden Arbeiderblad.

Regeln gäller dock inte jobbpendlare.

– Det är väldigt många som bor och jobbar över gränsen. De ska fortsatt kunna röra sig fritt, säger justitieminister Monica Mæland till NRK.

Remi Kopperud, insatsledare för politidistrikt Öst, var på plats på Svinesund under måndagen.

Han gör honnör istället för att skaka hand när vi möts.

Han berättar att alla norrmän under måndagen kan passera gränsen fritt. Men från och med i morgon tisdag införs karantänregler.

– Vi har tillit till att de följer karantänbestämmelserna själv . Det gäller även för svenskar. Men från tisdag ser det lite annorlunda ut. Då gäller karantänreglerna för alla som varit i Sverige, säger Kopperud.

ANNONS

Han förklarar att norrmännen fortfarande kan åka över till Sverige och handla, eller åka över till Sverige med husbilen eller till sin stuga.

– Men oavsett om du bara är i Sverige i några timmar och handlar och sedan åker tillbaka eller om du är borta en längre tid, så gäller karantänreglerna att du ska sitta i karantän i två veckor när du kommer tillbaka.

För de svenskar och norrmän som arbetar på andra sidan gränsen gäller inte detta och de behöver inte ha något intyg, men bör kunna redogöra för varför de behöver passera gränsen in till Norge.

– Allt är baserat på tillit och solidaritet, säger Remi Kopperud.

Är du påverkad av de nya gränsreglerna? Hör av dig till oss på Strömstads Tidning - tidningen@stnb.se eller jakob.simonson@stnb.se.

ANNONS