Sur – men ändå kökets bästa kompis

Allt blir godare med mer citron. Den pigga syran är matlagarens bästa vän. Satsa på citroner när de är i högsäsong.

ANNONS
|

Alla kan laga mat. Det hävdar jag med en dåres envishet. Kan man läsa så kan man också följa ett recept och göra som det står. Det kräver måhända visst tålamod och en del misslyckanden på vägen, men så småningom kan vem som helst lära sig. Det är liksom ingen talang man föds med, som musikalitet eller bollsinne. Det handlar mest om övning och intresse.

Det är överkursen som kan bli lite trixig. När man som matlagare så småningom vågar släppa receptsargen och ge sig ut på egna vingliga ben. Men det finns några enkla knep för att lyckas. Dit hör till exempel olika sorters konsistenser som kompletterar varandra. Och så har vi den berömda Balansen. Sälta, sötma och syra ska helst lira i samma lag. Men i min värld är det syran som är lagkapten. Har du skapat en loj och lite andefattig rätt är det oftast syra som fattas.

ANNONS

Smak av Syditalien

Det är precis den förlovade citronen kommer in i bilden. Med sin spralliga syra sveper den med sig solstänkta smaker av Syditalien och sötsyrliga sommardrömmar. Några droppar citronsaft kan vara allt som krävs för att få gomseglet att hissas i topp och saligheten att förverkligas på tallriken.

Just nu råkar det dessutom vara högsäsong för citroner. De kostar mindre, smakar mer och är av bättre kvalitet. Bra citroner ska kännas lite tunga för sin storlek, runda exemplar ger mer saft än avlånga och skalet bör inte vara alltför hårt och tjockt.

Själva skalet är för övrigt en ypperlig smaksättare i sig. Investera i ett bra zestjärn och hälften av dina middagar är räddade. Minst. Se dock upp för att få med den vita hinnan som smakar beskt. För skalets skull är det klokast att köpa ekologiska citroner, annars bör de sköljas noga. Ekologiska citroner har tyvärr väldigt kort hållbarhet och bör därför förvaras i kylen.

Se upp för kärnorna

Passa dig för att få citronkärnor i maten. Att bita i en kärna kan förstöra en hel måltid. Så ha för vana att hålla handen under när du pressar citron och sila saften mellan fingrarna.

Annars är det bara att tuta, pressa, riva och köra. Och komma ihåg att allt blir godare med mer citron.

ANNONS
Linguine al limone är en väldigt god och enkel pasta, där citronerna verkligen kommer till sin rätt.
Linguine al limone är en väldigt god och enkel pasta, där citronerna verkligen kommer till sin rätt. Bild: Jessica Gow/TT

Linguine al limone

Till 4 portioner, 20 minuter

Löjligt enkelt och löjligt gott. För en lite matigare rätt kan du blanda ned skalade räkor i pastan.

• 1–2 ekologiska citroner

• 70 g smör

• 1–2 vitlöksklyftor, rivna

• 400 g linguine, alt. spaghetti

• 50 g färskriven parmesan

• nymalen svartpeppar

• bladpersilja, grovhackad

• flingsalt

Smält smöret i en rymlig stekpanna. Sänk värmen och riv ned skalet från en citron. Tillsätt vitlöken och låt fräsa med under omrörning tills det börjar dofta.

Koka pastan i välsaltat vatten (använd lite mindre vatten än vanligt) tills den är knappt al dente. Spara en mugg av kokvattnet, cirka 2 dl, och låt rinna av i durkslag.

Häll ned pastan i stekpannan tillsammans med det mesta av det sparade kokvattnet. Rör om tills det blir krämigt. Tillsätt parmesan och lite citronsaft i taget tills du tycker att smaken blir lagom syrlig. Häll på det sista kokvattnet om det verkar torrt.

Peppra generöst, strö över persilja och lite flingsalt.

Riv över lite mer citronskal och servera med extra parmesan.

Läcker kycklingrätt för citronfrälsta – kyckling francese.
Läcker kycklingrätt för citronfrälsta – kyckling francese. Bild: Jessica Gow/TT

Citronkyckling francese

Till 4 portioner, 40 minuter

Gillar man citron är det här en riktig höjdare.

• 2 ekologiska citroner

• 4 kycklingbröstfiléer eller 8 tunna filéer

ANNONS

• 2 ägg

• 1 tsk salt + extra

• nymalen svartpeppar

• 2 1/2 dl vetemjöl + 1 msk

• 1/2 dl olivolja

• 1/2 dl solrosolja

• 6 msk smör

• 1 dl torrt vitt vin

• 2 1/2 dl hönsbuljong

• 1 dl grädde

• bladpersilja, grovskuren

Dela hela filéer på längden och banka ut.

Vispa ihop ägg, en tesked salt och rejält med peppar i en djup tallrik. Häll upp 2 1/2 dl mjöl i en annan tallrik.

Hetta upp oliv- och solrosolja i en vid stekpanna. Doppa kycklingen i mjöl, skaka av, doppa sedan i äggsmeten och låt det droppa av. Stek i omgångar tills ytan får fin färg, cirka fyra minuter per sida. Låt rinna av på hushållspapper.

Skiva den ena citronen och ta bort kärnorna. Smält tre matskedar smör i stekpannan och lägg i citronskivorna. Stek tills de börjar få lite färg i kanterna. Ta upp och lägg åt sidan.

Riv skalet av den andra citronen, pudra över en matsked mjöl. Smält resten av smöret. Tillsätt mjölredningen, vin och citronsaft. Låt sjuda tills det börjar tjockna. Tillsätt buljongen och låt puttra ihop lite, häll på grädde och smaka av med salt och peppar.

ANNONS

Lägg i kycklingen och sjud sakta tills den blivit genomvarm. Vänd runt då och då. Fördela citronskivorna ovanpå och garnera med persilja.

Tips – för lite mer grönt kan du vända ned färsk spenat på sluttampen.

Citron, kokos och blåbär sätter smak på de här mumsiga sconesen.
Citron, kokos och blåbär sätter smak på de här mumsiga sconesen. Bild: Jessica Gow/TT

Citronscones med kokos och blåbär

Till 8 stycken, 45 minuter

Suveränt gott till en kopp te. Använd kokosolja och kokosmjölk för en vegansk variant.

• 1 ekologisk citron

• 4 dl vetemjöl

• 1 dl kokos

• 2 tsk bakpulver

• 2 msk strösocker

• 1 krm salt

• 75 g smör alt. kokosolja

• 2 dl kokosmjölk alt. filmjölk

• cirka 1 1/2–2 dl blåbär

Blanda rivet citronskal med mjöl, 1/2 deciliter kokos, bakpulver, socker och salt.

Tärna smöret och nyp ihop med de torra ingredienserna till en smulig massa. Tillsätt kokosmjölk (skakad) samt två teskedar citronsaft. Arbeta snabbt ihop till en ganska lös deg. Vänd försiktigt ned blåbären.

För över degen på bakplåtspapper och forma en rund kaka. Ställ i kylen i 15 minuter och dela sedan i sex ”tårtbitar”. Strö över resten av kokosen.

Grädda i 200 grader i cirka 15 minuter eller tills ytan har fått fin färg.

Servera dem gärna varma med till exempel Philadelphiaost och marmelad.

Att dricka till

Georg Breuer Riesling Sauvage (5899), 125 kronor.

ANNONS

Alkoholfritt: Die Bio Weisse (1902), 19:90 kronor.

ANNONS