Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, vid torsdagens myndighetsgemensamma presskonferens om läget under coronapandemin.
Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, vid torsdagens myndighetsgemensamma presskonferens om läget under coronapandemin. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ökning av smittade i Sverige

Covidsmittan i Europa fortsätter uppåt. Även i Sverige ser Folkhälsomyndigheten en ökning av antalet smittade och förbereder för ytterligare smittskyddsåtgärder.

ANNONS

Folkhälsomyndigheten har sett en stor ökning av antalet smittade den senaste veckan, men det är svårt att säga exakt vad det beror på. Det kan delvis bero på rekommendationen om ökad testning.

– Men vi tror också att det är en reell ökning av smittspridningen, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Få nya på iva

När det gäller iva är antalet nyinlagda fortsatt på en låg nivå. Men man ser en viss ökning av vaccinerade som behöver intensivvård. På iva vårdas i Sverige just nu 21 patienter för covid-19.

– Man kan se att det är fler vaccinerade i relation till ovaccinerade som ligger på iva just nu, säger Byfors.

ANNONS

– Men budskapet är att vaccinet skyddar mot allvarlig sjukdom.

Antalet nya dödsfall ligger även det på en låg nivå.

Folkhälsomyndigheten förbereder nu för att ytterligare smittskyddsåtgärder ska kunna införas. Utöver beslutet om vaccinationsbevis vid evenemang inomhus med fler än 100 deltagare kan det blir aktuellt med allmänna råd för att minska trängsel på marknader, handelsplatser och fritids- och kulturverksamhet som idrotts- och badanläggningar.

TT: Kan vaccinationsbevis blir aktuellt även där?

– Det är regeringen beslut att införa vaccinationsbevis i fler miljöer. I nuläget har vi inga tankar på vaccinationsbevis i fler miljöer än vid allmänna sammankomster, säger Sara Byfors.

Munskydd och hemarbete?

I sammanhang där vaccinbevis anses problematiskt – som religiösa sammankomster – är uppmaningen att ha anvisade sittplatser, att sällskap får inte bestå av fler än åtta personer och varje sällskap måste hålla minst en meters avstånd till andra.

Till skillnad från tidigare under pandemin finns inga uppmaningar om att kollektivtrafiken ska undvikas eller om att jobba hemma – med följden att det nu är mer människor på bussar, tåg och tunnelbanor. Sara Byfors ger inget svar på om munskydd ska rekommenderas på tåg, bussar och tunnelbanor.

– Det bästa är att hålla avstånd. Vi tittar på det och det är inte omöjligt att det kommer en sådan rekommendation, det kan också komma rekommendationer om att jobba hemifrån.

ANNONS

Urban Lindberg, avdelningschef på Socialstyrelsen, berättar att antalet personer som vårdas utanför iva stiger.

Fler i slutenvård

– Den uppgång vi ser utanför iva återspeglas inte på iva, säger Urban Lindberg och fortsätter:

– Men vi tror nog att iva-kurvan kommer gå tillbaka till att följa utvecklingen inom slutenvården, säger han.

En majoritet av regionerna förutspår ett försämrat läge inom vården den närmaste tiden.

Europeiska läkemedelsmyndighetens har godkänt Pfizers vaccin mot covid-19 för 5–11-åringar. Sverige kommer redan i december att få leveranser av vaccin med doser anpassade för barn. Folkhälsomyndigheten följer hur barn som fått vaccin påverkas för att kunna fatta beslut om vaccinering för 5–11-åringar.

– Det är barnets behov vad gäller skyddseffekt och risk som spelar roll, inte hur det påverkar smittspridning generellt, säger Sara Byfors.

Fakta: Fler än sju miljoner vaccinerade

Totalt har 15 142 personer med bekräftad covid-19 avlidit i Sverige, enligt den senaste statistiken från Folkhälsomyndigheten.

Sammanlagt har 1 196 688 personer i Sverige bekräftats smittade med covid-19.

7 305 433 personer (16 år och äldre) har fått minst en dos vaccin mot covid-19, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret. Det motsvarar 85,5 procent av befolkningen i åldersgruppen 16 år och äldre.

Av alla över 16 år har 7 015 719 personer, eller 82,1 procent, fått två doser. Det är en liten ökning från förra veckan – torsdagen den 18 november var andelen 81,8 procent.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS