En av de dömda för polismorden i Malexander har ansökt om tidsbestämt straff. Arkivbild.
En av de dömda för polismorden i Malexander har ansökt om tidsbestämt straff. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Ännu en Malexandermördare vill ha tidsbestämt

Andreas Axelsson, en av de dömda för polismorden i Malexander, har ansökt om att få sitt livstidsstraff tidsbestämt, skriver SVT Småland.

ANNONS

Axelsson försökte få straffet tidsbestämt för två år sedan men fick avslag.

Nyligen fick en av de andra polismördarna, Tony Olsson, sitt livstidsstraff omvandlat till 35 års fängelse – men åklagaren har överklagat beslutet.

Andreas Axelsson dömdes 2000 till livstids fängelse för polismorden i Malexander 1999, då två poliser sköts ihjäl på nära håll med sina egna tjänstevapen i Malexander i Boxholms kommun.

Jackie Arklöv, den tredje av de dömda mördarna, har tidigare också fått avslag när han ansökt om att få tidsbestämda straff.

På eftermiddagen den 28 maj 1999 rånades Östgöta Enskilda Bank i Kisa i Östergötland av Tony Olsson, Andreas Axelsson och Jackie Arklöv. Under jakten på bankrånarna sköts den 42-årige polismannen Olle Borén och hans kollega Robert Karlström, 30 år, till döds på nära håll med sina egna tjänstevapen.

Andreas Axelsson skadades i eldstriden och fördes till en vårdcentral. Jackie Arklöv greps några dagar senare i Tyresö. I juni samma år greps Tony Olsson av polis i Costa Rica.

I början av 2000 dömdes de tre till livstids fängelse av Linköpings tingsrätt. I juni 2000 fastställde Göta hovrätt domarna.

ANNONS