Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På torsdagen kom beskedet att Astra Zeneca halverar leveranserna av vaccin till Sverige.  Bild: Andreea Alexandru
På torsdagen kom beskedet att Astra Zeneca halverar leveranserna av vaccin till Sverige. Bild: Andreea Alexandru

Ännu mindre vaccin från Astra Zeneca

Igår kom beskedet att Astra Zeneca halverar leveranserna av vaccin till Sverige. Nu minskar vaccinleveranserna med ytterligare en miljon under under andra kvartalet, rapporter Sveriges Radio Ekot.

Astra Zeneca minskar sina leveranser till Sverige med ytterligare en miljon vaccindoser under det andra kvartalet, visar nya siffror från Folkhälsomyndigheten, rapporterar Sveriges Radio ekot.

Så sent som igår kom beskedet att det bara blir 2,7 miljoner doser till Sverige istället för 5,4 miljoner doser under det andra kvartalet. Men nu blir det alltså ännu färre doser.

Redan efter gårdagens besked uppgav vaccinsamordnaren Richard Bergström till TV4 att vaccinmålet, att alla vuxna svenskar ska vaccineras innan halvårsskiftet, riskerar att spricka.

Richard Bergström sade då att Astra Zeneca ansträngt sig för att få loss vaccinet och därmed hålla avtalat kontrakt.

– Samtidigt var företaget väldigt tydligt i sitt samtal med EU-kommissionen med att de inte klarade av att få loss de utlovade volymerna, något man var väldigt ledsen över.

Kristine Rygge, vaccinsamordnare i Västra Götalandsregionen. Bild: Marie Ullnert
Kristine Rygge, vaccinsamordnare i Västra Götalandsregionen. Bild: Marie Ullnert

LÄS MER: Läkemedelsverket stoppar inte Astra Zeneca-vaccin

30 000 doser till de äldsta

Samtidigt meddelar Västra Götalandsregionen att nära 30 000 doser vaccin kommer att levereras nästa vecka. I första hand går doserna till personer som är 85 år eller äldre.

”När alla som är 85 år och äldre fått vaccin står personer som är födda 1937 till 1941 på tur, men vi kan ännu inte säga exakt när. De besked vi har nu kring hur många doser vi kommer att få är för osäkra. Men vi kommer att gå ut med information så fort vi vet”, skriver Kristine Rygge, vaccinationssamordnare, Västra Götalandsregionen i ett pressmeddelande på fredagen.

LÄS MER: Så många har vaccinerat sig i din kommun

Det är i första hand tillgången på vaccin som begränsar vaccinationstakten. Enligt Kristine Rygge har regionen just nu har kapacitet nog att vaccinera det dubbla antalet.

Om och i vilken utsträckning Astra Zenecas halverade leveranser kommer att påverka vaccinationsplanen i Västra Götalandsregionen är för tidigt att säga.

”Vi sitter just nu och tittar på det här, men det är för tidigt för oss att ge ett exakt besked om hur det påverkar oss. Vi vill självklart ha så många doser som möjligt, så att vi kan öka takten”, skriver Kristine Rygge.

LÄS MER: Därför ligger regionen ”efter” i vaccineringen

LÄS MER: Högt tryck på regionens nya hjälplinje