Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef, Socialstyrelsen, presenterade vård- och personalbehov kopplat till de tre möjliga scenarier som Folkhälsomyndigheten tagit fram över pandemins utveckling i Sverige under vår och sommar.
Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef, Socialstyrelsen, presenterade vård- och personalbehov kopplat till de tre möjliga scenarier som Folkhälsomyndigheten tagit fram över pandemins utveckling i Sverige under vår och sommar. Bild: Janerik Henriksson/TT

Ännu osäkert om sommarsemester på intensiven

Utvecklingen av antalet inlagda på intensiven följer beräkningarna för det mest gynnsamma av tre scenarier Folkhälsomyndigheten presenterat. Men ännu går det inte att ropa hej när det gäller personalens sommarsemester.

Trycket på intensivvården är fortfarande högt. 989 patienter ligger på sjukhus och vårdas för covid-19, 227 av dem vårdas på intensivvårdsavdelning i respirator.

Det är 45 procent av alla patienter som får intensivvård.

Senaste veckan har dock 70 platser på intensiven avvecklats eftersom behovet minskat. Fortsätter utvecklingen i den riktningen så visar Socialstyrelsen beräkningar utifrån de olika scenarierna som Folkhälsomyndigheten tagit fram att beläggningen sjunker och lägger sig under nivån på bemanningen omkring vecka 26–27.

Hoppfull kurva

Det skulle betyda att det finns tillräckligt med personal då många vanligtvis börjar sin semester.

TT: Kommer det att finns utrymme för fyra veckor semester för vårdpersonalen då?

– En bit in i juli, om kurvorna fortsätter på samma sätt som de gjort de senaste två veckorna, kan vi upprätthålla den normala kapacitet vi brukar ha med sommarbemanningen, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Hon vill inte ge något rakt svar på frågan om semester. Tidigare i maj flaggade Sahlgrenska för att de inte kommer att klara att ge intensivvårdssjuksköterskorna fyra veckors sammanhängande ledighet under semesterperioden, enligt GP.

Bekymmer än så länge

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har lyft att Sverige borde ta in intensivvårdspersonal från andra länder för att säkra svensk intensivvård och försäkra personalen om att få semester.

Smittspridningen behöver fortsätta sjunka för att effekten verkligen ska bli påtaglig inom sjukvården, enligt Taha Alexandersson.