Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Frankrikes president Emmanuel Macron reagerar på att Jimmie Åkesson inte vill välja mellan honom eller Vladimir Putin. Bilden är tagen i torsdags vid Macrons besök i Finland.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Åkesson ville inte välja – nu svarar Macron

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson ville inte välja mellan Rysslands Vladimir Putin och Frankrikes Emmanuel Macron i en intervju i Morgonpasset i P3 i Sveriges Radio i veckan. Åkesson fick frågan vem han föredrog. När saken kom upp i Sveriges Radios partiledardebatt förklarade SD-ledaren att han "inte vill ha någon av dem".

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Nu går den franske presidenten i svaromål i SVT :s Agenda.

- Det säger att den här partiledaren inte kan avgöra hur man rankar värderingar, säger Macron i en intervju, och poängterar att Ryssland inte är ett föregångsland vad gäller mänskliga rättigheter och att Putin vill avveckla EU.

- Om man inte kan välja mellan den franska eller ryska presidenten så visar det att personen inte är kompatibel med de svenska värderingarna, säger Macron.

Åkesson skriver i en kommentar till SVT att "agendasättande medier konstruerar en konflikt som inte finns" och han ifrågasätter att han skulle behöva välja mellan två statschefer.