Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Sverigedemokraterns partiledare Jimmie Åkesson talar under partiets landsdagar.

Åkessons tal: "Ett frieri med kraftig kritik"

Jimmie Åkessons tal på SD:s landsdagar var ett hårt utspel där partiledaren gick till storms mot Moderaterna. Men samtidigt en flirt med M-ledaren Ulf Kristersson, som balanserar på en slak lina när det gäller inställningen till ett eventuellt stöd från SD efter valet.

- Det var ett skickligt tal, där han gick hårt ut mot Moderaterna, kommenterar Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola, Åkessons tal på partiets landsdagar.

Samtidigt tycker hon att SD-ledaren tydligast tog avstånd från Centern och Liberalerna, där till och med Stefan Löfven (S) beskrevs föra en bättre politik på vissa områden.

- Det var tydligt uttalat "att någonting ska vi bestämma oss om vad gäller stöd", för att det kan hända att det i deras viktigaste fråga – migrationen – så kanske till och med Löfven är bättre, säger hon TT.

Åkesson har tidigare indikerat att han kan tänka sig att stöda Moderaterna. Marja Lemne ser talet både som ett hot och som en invit till Kristersson.

- Det var ett frieri. Även om det var en kraftig kritik mot Moderaterna skulle jag vilja säga att det var ett anbud, en offert på hur man vill vara med. Men utan att ta ut det för mycket, säger Lemne.

- Det var också en signal att man faktiskt kan ställa sig på en annan sida.

Hon beskriver det som att M-ledaren nu balanserar på en slak lina och har insett att han kanske verkligen behöver stöd från SD. Något som Åkesson spelade på under sitt tal.