Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hovrätten friade en 23-åring som i Ystads tingsrätt dömts till fängelse i två år och tre månader för våldtäkt av normalgraden. Arkivbild.

Åklagare vill se ny prövning av våldtäktsåtal

En 23-åring som åtalats för våldtäkt mot en sovande kvinna och fällts för detta i Ystads tingsrätt friades senare av hovrätten.

Visserligen var det bevisat att kvinnan sov, men det var inte ställt utom allt rimligt tvivel att han förstod det, resonerade hovrätten. Nu vill Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum att riksåklagaren driver fallet vidare till Högsta domstolen (HD), rapporterar Sydsvenskan.

- Det här ärendet är intressant ur praxishänseende, det behövs vägledande uttalanden från HD om hur man ska göra bedömningen kring samtyckeslagstiftningen, säger åklagare Emma Ohlsson till tidningen.

Enligt den åtalade och sedan friade mannen förstod han inte att kvinnan sov. Han hade upprepade gånger frågat om hon ville ha sex och hört att hon låtit "mmm".

Kvinnan kände mannen och hade tidigare sovit över hos honom. Hon har i förhör berättat att hon vaknade av att hon kände en extrem smärta. Hon trodde först att hon blivit knivhuggen.