Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Synagogan i Göteborg kärleksbombades efter lördagskvällens attack. Blommor och pappershjärtan sattes upp på grindarna till byggnaden.

Åklagaren: Grov mordbrand vid synagogan

Två män, 18 och 21 år, begärs häktade misstänkta för grov mordbrand vid en synagoga i Göteborg i lördags kväll. Enligt åklagaren Stina Lundqvist har attentatet med konflikten mellan israeler och palestinier att göra.

De två är skrivna på adresser i Göteborg. Den yngre mannen är syrisk medborgare och den äldre från de palestinska områdena. Enligt åklagaren har de vistats i Sverige något eller några år.

När de anhölls var misstanken försök till mordbrand, men det har ändrats.

- Jag har rubricerat om det, dels till grovt och dels till fullbordat brott. Jag anser att omständigheterna är sådana att det ska ses som ett fullbordat brott. Det krävs att det ska ha varit en anlagd brand och att det ska ha varit en spridningsrisk och jag bedömer att det har varit sådana förhållanden, säger Stina Lundqvist.

Fler misstänkta

Hon tillägger att det finns ytterligare 10–15 personer i gruppen där männen ingår och att det finns fler misstänkta gärningsmän. Däremot vill hon inte kommentera om fler gripanden är aktuella.

- Det går framåt i utredningen. Det dyker upp nya grejer. Det finns enormt mycket att göra men inom den närmsta veckan kommer det att hända mycket, säger Stina Lundqvist.

För grov mordbrand är straffet minst två års fängelse. Häktningsförhandlingarna hålls vid Göteborgs tingsrätt på onsdag.

En tredje person släpps efter att ha varit anhållen som skäligen misstänkt. Men misstankarna kvarstår, enligt åklagaren. Alla tre som greps förnekar brott.

Säpo är inkopplat för att hjälpa polisen med utredningen av brandattentatet.

Fest som vanligt

Polisen behåller sin extra bevakning av judiska församlingen i Göteborg under högtiden chanukka (ljusfesten) som inleds på tisdagskvällen och varar i åtta dagar.

- Vi har redan full bevakning som det är nu, dygnet runt, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson.

Inför festperioden beskriver församlingens ordförande Allan Stutzinsky stämningen som lugn bland församlingsmedlemmarna.

- Man känner ett behov av att träffas och prata, men de flest är lugna och har fått mycket information om hotbildsbedömningar både från polisen vår egen personal.

- Vi ställer inte in eller ändrar några arrangemang.

På kvällen tänds chanukka-ljus i synagogan och traditionellt också på Götaplatsen i centrala Göteborg.

- Det blir lite särskilt i år, säger Allan Stutzinsky till TT.

Dådet fördöms

Det pågick en ungdomsfest i församlingshuset bredvid synagogan när ett tiotal maskerade personer sent på lördagskvällen började kasta brinnande föremål mot gårdsplanen utanför.

18-åriga Rakel, som egentligen heter något annat, berättar för Aftonbladet att de fick gå till ett säkerhetsrum i källaren och att flera av ungdomarna var rädda och oroliga.

- Det känns hemskt att folk gör så bara för att man är den man är. Vi har inte gjort dem någonting, varför vill de oss illa?

Händelsen har lett till omfattande reaktioner och fördömanden, samtidigt som staketet utanför synagogan under söndagen fylldes av pappershjärtan och blommor.

Brandattacken kom i nära anslutning till president Donald Trumps beslut om att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, ett beslut som väckt starka reaktioner på många håll.