Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gustav Leonhardt vann Årets kock 2021. Pressbild.
Gustav Leonhardt vann Årets kock 2021. Pressbild. Bild: Anna Björkegren

Årets kock: Det känns overkligt

Bara 24 år gammal och debutant i Årets kock-finalen.
Gustav Leonhardt tog hem titeln som Sverigemästare i professionell matlagning 2021.
– Det känns overkligt, säger han till TT.

Trots sin ringa ålder – Gustav Leonhardt var näst yngst ute på finalgolvet – har den 24-årige kocken stor erfarenhet av andra kocktävlingar.

Han har tidigare varit med i juniorkocklandslaget, kocklandslaget och Bocuse d'Or. Han tror själv att det var den speciella faktorn som gav honom en fördel i tävlingen, trots att många av konkurrenterna är klart äldre.

– Jag har en erfarenhet som gör att jag kan få ett lugn inför en tävling. Jag har kunnat sova gott, säger han.

Till vardags jobbar han på Michelinkrogen Agrikultur i Stockholm.

Gul lök i fokus

Finalen av tävlingen Årets kock arrangerades i Annexet i Stockholm. Där gjorde åtta finalister, sju män och en kvinna, upp om titeln som svensk mästare.

Finalen bestod av flera moment. Bland annat skulle finalisterna laga en varm huvudrätt med gul lök som huvudråvara, laga en rätt på en fram till finalmorgonen hemlig råvarukorg med fokus på baljväxter och pilgrimsmussla och laga en varm huvudrätt på vildsvinskarré.

Gustav Leonhardt tror att det var den sistnämnda rätten som golvade juryn, som leddes av Tommy Myllymäki – vinnare av tävlingen 2007. Leonhardt lagade en grillad vildsvinskarré späckad med tryffel, lardo och rökt vilthjärta tryffelsås med grön chartreuse och spiskummin.

– Det kändes absolut bäst, säger han.

"Natten är ung"

I momentet med den gula löken, som kockarna har förberett sig på sedan juni, gjorde Gustav Leonhardt en löksoppa med ragu på lök och tryffel och en stekt beignet med karamelliserad lök och lakrits.

Det svåraste i finalen var de oförberedda momenten, säger han.

– Det var en otroligt jämn final. Det var skiftningar hela tiden och svåra uppgifter. Men det var framförallt väldigt roligt.

TT: Hur firar du nu?

– Jag vet inte... natten är ung, säger Gustav Leonhardt.

Fakta: Vinnare sedan 2011

2020: Ludwig Tjörnemo

2019: Martin Moses

2018: David Lundqvist

2017: Johan Backeus

2016: Jimmi Eriksson

2015: Thomas Sjögren

2014: Filip Fastén

2013: Daniel Räms

2012: Klas Lindberg

2011: Tomas Diederichsen

Källa: Årets kock

Fakta: Årets kock

Tävlingen Årets kock startades 1983 av mejeriföretagens branschorganisation Svensk mjölk tillsammans med Gastronomiska akademien och Tore Wretman. Målet var att öka intresset för gastronomi, lyfta kockyrkets status och även det skandinaviska kökets renommé.

I tävlingens hedersjury sitter prins Carl Philip som även är beskyddare av Årets kock.

Tävlingen Årets kock har sett några av branschens största namn passera genom sina tävlingskök. Tommy Myllymäki och Markus Aujalay har båda vunnit tävlingen, medan Melker Andersson och Tina Nordström har båda varit nära målsnöret och tagit varsin silvermedalj.

Gastronomiska akademien ska värna om och verka för den gastronomiska kulturens och gastronomins utveckling i vårt land. I dag finns flera regionala gastronomiska sammanslutningar vid sidan av Gastronomiska akademien, som är den äldsta och ursprungliga. Akademien bildades den 6 november 1958 på initiativ av Sten Broman, Fritiof Nilsson Piraten och Tore Wretman. I de inledande diskussionerna fanns också Povel Ramel med.

Källa: Årets kock och Gastronomiska akademien