Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Almedalsveckan inleds på söndag och på tisdag blir det hård konkurrens om publiken när många seminarier arrangeras samtidigt som fotbollsmatchen mellan Sverige och Schweiz. Bild: Janerik Henriksson/Joel Marklund
Almedalsveckan inleds på söndag och på tisdag blir det hård konkurrens om publiken när många seminarier arrangeras samtidigt som fotbollsmatchen mellan Sverige och Schweiz. Bild: Janerik Henriksson/Joel Marklund

Ödesmatch krockar med över 100 föreläsningar i Almedalen

Vad skulle du välja? En föreläsning om flygets klimatutmaningar eller en blågul ödesmatch i fotbolls-VM? Sveriges åttondelsfinal mot Schweiz på tisdag råkar starta samtidigt som 108 seminarier i Almedalen.

På söndag startar den årliga Almedalsveckan med massor av föreläsningar om olika samhällsfrågor hela veckan lång. Men just på tisdag eftermiddag kan det bli lite tufft att locka åhörare till de över 100 föreläsningar som startar klockan 16.00.

Vid samma tidpunkt spelar nämligen Sverige sin ödesmatch mot Schweiz där vi har chansen att gå vidare till kvartsfinal.

Öka kunskap

En av föreläsningarna har rubriken Marin pedagogik – hur man lär på bästa sätt ut mer om havet? Syftet med föreläsningen är att öka kunskapen och engagemanget.

– Det är säkert väldigt många i Almedalen som är intresserade av fotboll men jag tror ju inte att hela Almedalen kommer att avstanna för att Sverige spelar åttondelsfinal i fotboll. Vi har planerat det här i många månader och jag tror inte det kommer att konkurrera med vår verksamhet med tanke på den målgrupp vi arbetar med, som forskare, havspedagoger och lärare, som är intresserade av detta, säger Cecilia Edwall, vid Havsmiljöinstitutet, en av arrangörerna.

Hård konkurrens

Ett annat seminarium som inträffar samtidigt som matchen handlar om Långsiktigt värdeskapande utanför Börsen där Swedbank är arrangörer.

– Vi har räknat med ett 80-tal åhörare och vissa kommer att välja att se matchen i stället men hur många har jag ingen aning om. Men det är klart att matchen är en hård konkurrens och hur många som kommer till vårt seminarium blir lite av lotteri. Alternativet är att man får försöka flytta det till annan tid men det har jag inget beslut om i dagsläget, säger Louise Canemyr, vid Swedbank.

En annan föreläsning handlar om en det mycket omdiskuterade flygets framtida klimatutsläpp.

– Vi är förstås glada över att det går så bra för Sverige i VM men sedan är det tråkigt att det sammanfaller med vårt seminarium. Flyget är ju en förutsättning för att matcherna ska kunna äga rum och det finns ju lite olika uppdelningar när det gäller synen på flyget, säger Mychela Östman vid Transportföretagen.