Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Den brasilianska mutationen har nu bekräftats även i Region Sörmland. Arkivbild.
Den brasilianska mutationen har nu bekräftats även i Region Sörmland. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Ökad smittspridning i Sörmland – råden skärps

Region Sörmland inför skärpta rekommendationer med anledning av den ökande smittspridningen. De nya rekommendationerna gäller från i dag, 23 februari. Enligt SVT Sörmland har fem fall av en ny virusmutation hittats på en mellanstadieskola.

Proverna analyseras men det går ännu inte att veta säkert om det rör sig om den brasilianska eller sydafrikanska varianten, vilket inledningsvis rapporterades i medierna.

– Mot den bakgrunden införs nya skärpta rekommendationer i Sörmland som ska gälla från den 23 februari till och med den 14 mars, säger smittskyddsläkare Signar Mäkitalo.

De nya restriktionerna innefattar att avstå från icke nödvändiga resor, att alla bör använda munskydd i kollektivtrafiken och även i situationer där nära kontakt inomhus inte kan undvikas.

Även skolorna får rekommendationer, där delvis distansundervisning fortsätter under vecka 9 och 10, samt att elever ska hålla 1,5–2 meters avstånd när skolarbete utförs på plats.

Signar Mäkitalo understryker den fortsatta rekommendation om att hålla avstånd och arbeta hemifrån i största möjliga utsträckning.

Rättelse: I en tidigare version förekom felaktig information om den brasilianska virusvarianten i Sörmland.