Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Östersund. Arkivbild.
Östersund. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Östersund letar fler sprängkistor efter olyckan

Östersunds kommun har efter den svåra dödsolyckan i förra veckan inlett en inventering för att säkerställa att inte fler sprängkistor ligger orörda. Det var vid hantering av en sådan kista som olyckan inträffade.

Under måndagen hittades just en sprängkista i terrängen nära den kommunala återvinningscentralen i Lit, norr om Östersund, rapporterar SVT Jämtland.

Det är okänt vad den innehåller och platsen har spärrats av samt bevakas av väktare till dess att personal med rätt kompetens kan ta hand om den, säger Örjan Jervidal, chef för den tekniska förvaltningen på kommunen.

Det var den 25 november som en man i 30-årsåldern omkom och en man i 60-årsåldern skadades svårt i en explosion på Lugnviks industriområde i Östersund.

De hanterade just en sprängkista vid ett stenförråd som tillhör kommunen. Detta trots att kommunen inte hanterat sprängmedel på ett drygt ett decennium.

Även den platsen har spärrats av och bevakas av väktare. Kommunen räknar med ytterligare fynd under inventeringens gång.

– Jag skulle bli förvånad om det inte kommer fram mer under inventeringen, säger förvaltningschefen Örjan Jervidal till SVT Jämtland.

Fallet utreds som arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Åklagare Märta Warg säger till Östersunds-Posten att förhör med arbetsledare och andra på kommunen står näst på tur i utredningen.

Polis har ännu inte kunnat höra mannen som skadades i explosionen.

Niklas Svahn/TT