Över 1 700 elever deltar i ett upprop mot sexuella trakasserier och övergrepp i skolan. Arkivbild.
Över 1 700 elever deltar i ett upprop mot sexuella trakasserier och övergrepp i skolan. Arkivbild.

1 700 skolelever i nytt Metoo-upprop

Över 1 700 elever deltar i ett upprop mot sexuella trakasserier inom skolan, rapporterar DN. Vittnesmålen berör övergrepp ända ned till första klass.

ANNONS
|

Flickor och unga kvinnor, som går eller nyligen har gått i grundskolan eller gymnasiet, delar hundratals berättelser. De träder fram i Dagens Nyheter under parollen #tystiklassen.

Det handlar bland mycket annat om träslöjdslärare som trycker upp flickor mot väggen, om flickor som blir tafsade på under simlektioner och våldtäkter i skolmiljö.

- Oroväckande många historier kommer redan från förskoleklasserna, om blottande pojkar som visar "så här går det till", säger initiativtagaren, en 17-årig gymnasieelev, till DN.

ANNONS

Fridolin: Vi har agerat

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) beskriver vittnesmålen som skrämmande.

- Från början av Metoo har det varit tydligt att många av vittnesmålen handlar om saker som hänt i skolan eller övergrepp som varit möjliga på grund av en kultur som sattes tidigt i skolan, säger han till TT.

Nästa vecka har Fridolin ett sedan tidigare planerat möte med lärarfacken och flera myndigheter för att diskutera situationen i skolan. Han säger att man från regeringshåll har agerat "längs med hela skalan":

- Från fortbildning för lärare, tydlig handledning för lärare, att verka när man får information, ser trakasserier, kränkningar eller övergrepp. Till förstärkningar i läroplanen och lagändringar, säger Fridolin.

Fick inga följder

Sedan 2015 och fram till den 25 oktober i år har 368 fall av sexuella trakasserier i skolan anmälts till diskrimineringsombudsmannen, skriver DN.

I många av de berättelser som nu publiceras har övergreppen till synes inte lett till några reprimander från lärare eller vuxna.

ANNONS

- När det sker brott på skolan så ska det, precis som på annan arbetsplats, anmälas och utredas av polis, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

TT
Fakta: Metoo

I början av oktober briserar skandalen kring filmproducenten Harvey Weinstein i USA och hashtaggen #metoo tar fart på Twitter. Några dygn senare pekas en rad kända män ut även här i Sverige.

Här växer metoo-kampanjen snabbt på ett sätt som få hade kunnat förutspå och kvinnor inom olika branscher har trätt fram gemensamt i stora upprop för att vittna om övergrepp och trakasserier.

Tusentals har trätt fram inom rättsväsendet, politiken, skolan och inom musik-, film-, teater- och teknikbranscherna. Ytterligare ett tiotal upprop väntas inom kort bli offentliga, bland annat bland akademiker, journalister, författare, idrottare, socialarbetare, vårdpersonal och inom restaurangbranschen.

ANNONS