Insatsens resultat beskrivs som 'över förväntan'. Arkivbild.
Insatsens resultat beskrivs som "över förväntan". Arkivbild. Bild: Tim Aro/TT

18 gripna efter internationell polisinsats

Svensk polis har tillsammans med myndigheter från nio andra länder och Europol under dagarna genomfört en gemensam insats för att slå till mot gränsöverskridande brottslighet i Östersjöområdet. Resultatet beskrivs som "över förväntan" – och nu hoppas polisen att insatsen blir permanent.

ANNONS

Enligt polisen resulterade insatsen, som främst tog plats i Sverige den 23–25 maj, i 18 gripna personer i flera olika länder och beslag av ett tiotal fordon, gods och kontanter till ett värde av över fem miljoner kronor. Även en stor mängd narkotika togs i beslag.

Tre av de gripna personerna misstänks vara delaktiga i internationella brottsnätverk.

Kontrollerna är del av den större insatsen med namnet Trident, som Sverige leder sedan 2022 med polismästare Mats Palmgren vid Nationella operativa avdelningen (Noa) i spetsen och som är en del av EU-samarbetet Empact.

– Syftet är att stoppa den mobila gränsöverskridande brottsligheten. Då är det bästa om vi kan hindra dem från att komma in, säger Mats Palmgren till TT.

ANNONS

Inte ens stöldanmälda

Insatsen riktades särskilt mot logistiken – alltså transporterna av varor. Totalt kontrollerades nästan 15 000 personer och 5 000 fordon. Man har upptäckt fiktiva firmor, falska fraktsedlar och ouppackat gods direkt från importören.

– Det är ganska avancerade upplägg. I flera av fallen vi slog till mot var fordonen eller godset inte ens anmält stulna än. Då har de redan passerat genom två länder. Det är väldigt svårt att komma åt om vi inte har det här upplägget, säger Palmgren.

Han drar ett exempel från Örebro, där polisen stoppade en lastbil som transporterade två dyra elbilar av märket Tesla. De visade sig ha norska ägare, som ännu inte hade hunnit anmäla dem stulna.

Vill göra det permanent

Palmgren hoppas att arbetssättet går från tillfällig insats till reguljär verksamhet och säger att det går att genomföra ur ett personalperspektiv för polisen. Det är ingen jätteinsats, säger han.

– Om vi kan få sådana här resultat på två, tre dagar – vad skulle det då bli om vi körde det 365 dagar om året? Det skulle kunna göra en betydande skillnad.

Totalt deltog 16 olika myndigheter från Sverige, Finland, Danmark, Norge, Island, Estland, Lettland, Litauen, Polen och Tyskland. Utöver polisen deltog även Tullverket, Kustbevakningen, Kronofogden och Post- och telestyrelsen för Sveriges del.

ANNONS
ANNONS